Foto: Globo
KošarkaTujina

Znani so zadnji štirje potniki v Pariz

Za nami je skoraj teden bojev 24 reprezentanc za zgolj štiri vstopnice za košarkarski turnir na olimpijskih igrah. Štiri prizorišča so dala prav toliko zmagovalcev, ki so si priborili pot pod pet krogov v Pariz.

Slovenija je bila kot vemo z Dončićem v Grčiji. Šesterica se je potila in borila v španski Valencii. Ravno toliko jih je iskalo pot do Francije v latvijski Rigi in pa še v Portoriku.

Vemo, zgolj 12 reprezentanc se uvrsti na zaključni turnir olimpijskih iger. Južnemu Sudanu, Nemčiji, Japonski, Franciji, Srbiji, Kanadi, Avstraliji in branilki naslova ZDA, so se pridružile še Brazilija, Grčija, Portoriko in Španija. Zanimivo, na dveh finalnih tekmah kvalifikacij so zmagovalci tekmece ugnali z 11 koši razlike.

Španija je iskala pot na domačem parketu. V predtekmovalni skupini so najprej ugnali Libanon in Angolo ter nato v polfinalu s sedmimi koši prednosti premagali trdožive Fince.

https://youtu.be/IasT4xpDAVA?si=rnkKUx6bFiCcf_pU

V finalu so jim nasproti stali reprezentantje Bahamov. Slednji imajo v svojih vrstah kar nekaj NBA igralcev. Bili so trd oreh v rdeče drese odetih domačinov, ki so jih na koncu premagali z izidom 86:78. Po treh srebrnih medaljah in bronu ciljajo Španci na zlato, a pot do tja bo zagotovo trnava.

V mestu San Juan v Portoriku smo videli na delu dve evropski reprezentanci. Ob njih so tam bile še Slonokoščena obala, domači Portoriko ter Bahrain in Mehika. Litva je bila prva v skupini A pred Mehičani in Slonokosčenci. Italija je v skupini B zasedla drugo mesto za domačini in pred Azijci. Polfinale je bil evropsko obarvan, kjer so Litovci ugnali naše zahodne sosede kar s 24 koši prednosti.

https://youtu.be/WdkhkMefq3Q?si=D490WlfYCijw8PvC

V finalu sta se srečali Litva in Portoriko, kjer so z zmago 79:68 vozovnico za Pariz vknjižili “otočani” s Karibov.

Naši fantje, kot je znano so začeli s porazom proti hrvaški izbrani vrsti. Nato so se zbrali in premagali Novozelandce na krilih Dončića, ki jim je nasul 36 košev za zmago 104:78. To je bilo dovolj za drugo mesto v skupini A. Polfinale jim je prineslo dvoboj z domačini. Znova bleda igra naših je botrovala visokemu porazu s skoraj tridesetimi koši razlike. Drugi polfinalni par med Dominikanci in Hrvati je bil bolj tesen, na koncu pa so naši južni sosedje s tremi koši več prišli v finale.

https://youtu.be/xvli-Z-mBC0?si=NeM7HDwnWN8O-SST

Tam so bili z 80:69 boljši Grki, ki so tako potniki v Pariz.

Latvija je gostila turnir v Rigi in upala, da se po 88 letih znova uvrsti med potnike pod petimi krogi. Že v skupinskem delu so presenetljivo izgubili (89:80) s Filipinci, po visoki zmagi (83:55) nad Gruzijci. Slednji so ugnali krvnike domačinov (96:94) in za polfinale je odločala koš razlika. Podobno je bilo v drugi skupini, kjer so si nasproti stali Brazilci, Črnogorci in Kamerunci. Vse skupaj je prineslo polfinale Kamerun-Latvija in Brazilija-Filipini.

Dvorana v Rigi je bila nabito polna. Skozi vse štiri četrtine so dominirali južnoameriški podprvaki in na koncu z 94:69 ugnali domačine. Brazilce s klopi vodi skoraj šest let starejši brat pokojnega Dražena Petrovića Aleksandar. Tako gredo “karioke” s sedmimi NBA igralci v Pariz. Doslej so zbrali tri bronaste medalje na OI.

S tem smo dobili vseh 12 udeleženk moškega košarkarskega turnirja. Razdeljeni bodo v tri skupine s po štirimi reprezentancami.

SKUPINA A

 • Avstralija

 • Grčija

 • Kanada

 • Španija

V tej skupini ne gre odpisati nikogar. Avstralci so branilci brona z minulih iger, Kanadčani imajo v svojih vrstah številne NBA zvezdnike, o obeh predstavnikih iz Evrope pa ni potrebno pisati…

SKUPINA B

 • Francija

 • Nemčija

 • Japonska

 • Brazilija

Tu gre iskati troboj domačinov, svetovnih prvakov in zmagovalcev turnirja v Rigi.

SKUPINA C

 • ZDA

 • Srbija

 • Južni Sudan

 • Portoriko

Favoriti za izločilne boje so gotovo Američani in Srbi. Nevarni so lahko tudi Portoričani.

V izločilne boje napredujeta dve najboljši izbrani vrsti iz vsake skupine ter dve najboljši tretjeuvrščeni.

Leave a reply