NogometTujina

Zaključni boji na prvenstvu Južne Amerike

Devetinštirideseti zbor najboljših reprezentanc Južne Americe ali Copa America 2024, se letos odvija v ZDA. Štirinajst različnih prizorišč za 32 tekem se poteguje že drugič na ozemlju Združenih držav za ta naslov.

Za nami je skupinski del letošnje izvedbe celinskega pokala. Tokrat so bile v štirih skupinah po štiri reprezentance. Desetim stalnim udeleženkam se je pridružila gostiteljica turnirja (ZDA), ter prvak Zlatega pokala Mehika. Tu gre za prvenstvo Severne ter srednje Amerike in Karibov. Ob teh dveh sta Panama in Jamajka dobili povabilo. Za preostali dve mesti sta dali dve kvalifikacijski tekmi konec marca letos. Para pa Kanada proti Trinidadu ter Kostarika proti Hondurasu. V prvem paru so slavili soorganizatorji naslednjega SP z 2:0 odpravili Karibce. V derbiju centralne Amerike, pa so slavili Kostaričani s 3:1. Vsaka reprezentanca je lahko prijavila 26 igralcev.

Doslej beležimo 15 naslovov Urugvaja, kar je največ, ob njih je še sedem držav osvojilo naslov prvaka. Na tem prvenstvu je najstarejši čilski vratar Claudio Bravo, član Betisa iz Seville v Španiji, ki je star 41 let. Najmlajši pa je 17-letni Ray Paez. Najstnik bo prihodnje poletje oblekel modri dres Chelsea, do tedaj pa bo vezist igral za domači Independiente del Valle. Najstarejši selektor je urugvajski Jorge Fossati, ki bo novembra dopolnil 72 let. Šestidvajset let manj šteje najmlajši izmed 16 selektorjev. To je Jaime Lozano, ki bdi nad Mehičani. Selektorji šestnajsterice prihajajo iz sedmih različnih držav. Med njimi je kar sedem Argentincev. Trije so Evropejci. Pri Panami in Ekvadorju sta Španca, medtem, ko je 57-letni islandski nogometni strokovnjak Heimir Hallgrimsson na stolčku Jamajke. Na prvenstvu je bilo prijavljenih 416 nogometašev, ki si kruh služijo v 41 različnih državah. Največ, 56 jih igra v Angliji.

Skupinski del je imel svoje nosilce skupin. V skupini A so to bili Argentinci kot branilci naslova. Prvo ime skupine B je bila Mehika. Gostitelji, Američani so imeli skupino C. Zadnjo, skupino D pa Brazilci.

PO SKUPINAH :

Skupina A

 1. Argentina (5:0) 9 točk
 2. Kanada (1:2) 4 točke
 3. Čile (0:1) 2 točki
 4. Peru (0:3) 1 točka

Branilci naslova so dobili vse tri tekme, na njih pa niso prejeli gola. Kanadčani so presenetili obe preostali ekipi in se z zmago nad Perujem ter neodločenim izidom nad Čilom uvrstili v izločilne boje.

Skupina B

 1. Venezuela (6:1) 9 točk
 2. Ekvador (4:3) 4 točke
 3. Mehika (1:1) 4 točke
 4. Jamajka (1:7) 0 točk

Mehičani so povsem pogoreli. Dali so zgolj en gol, enega pa so na treh tekmah tudi prejeli. Ekvadorci so jih tako prehiteli z doseženim golom več, njuno medsebojno srečanje pa se je končalo z izidom 0:0.

Skupina C

 1. Urugvaj (9:1) 9 točk
 2. Panama (6:5) 6 točk
 3. ZDA (3:3) 3 točke
 4. Bolivija (1:10) 0 točk

Urugvajci so dominirali v tej tretji skupini s tremi zmagami. Malce prahu je dvignila sporna sodniška odločitev, ki je Američane na koncu  stala zaključnih bojev.

Skupina D

 1. Kolumbija (6:2) 7 točk
 2. Brazilija (5:2) 5 točk
 3. Kostarika (2:4) 4 točke
 4. Paragvaj (3:8) 0  točk

Kolumbijci so presenetili vse, v prvi vrsti pa prve favorite skupine Brazilce. Njun dvoboj ni dal golov in ne zmagovalca. Za las so napredovanje in preboj v izločine boje.

Vse tja od noči med četrtkom in petkom in do nedelje po našem času bomo videli četrtfinalne tekme. V Sloveniji ima TV pravice za prenose tekem zakupljene ARENASPORT.

Branilci naslova, Argentinci so se na prvi četrtfinalni tekmi skozi šivankino uho prebili v polfinale. Teksaški Houston je bil kraj tekme Messija in druščine proti trdoživim Ekvadorcem. Povedli so Gavči po golu branilca Manchester Uniteda Lisandra Martineza v 35. minuti tekme. Vse je kazalo na minimalno zmago ob prvem reprezentančnem golu omenjenega igralca, ko so v temne drese odeti nasprotniki izenačili. 190 cm visoki ekvadorski legionar, ki si kruh služi v Belgiji je s svojim drugim reprezentančnim golom v drugi minuti sodnikovega dodatka izenačil. Potem pa smo videli izvajanje enajstmetrovk…

OSTALI PARI

sobota, 6.7. ob 03:00

 • Arlington: VENEZUELA – KANADA 

Tretje srečanje teh dveh nasprotnikov bomo videli v mestu Arlington, ki leži v ameriški zvezni državi Teksas. Glavni sodnik bo 43-letni Wilson Sampaio iz Brazilije. Doslej sta se tekmeca obakrat razšla brez zmagovalca, saj je bilo na njunih tekmah izid 2:2 in 1:1.

nedelja, 7.7. ob 00:00

 • Glendale: KOLUMBIJAPANAMA

V Arizoni bo glavni sodnik srečanja Evropejec in sicer Maurizio Mariani iz Italije.

nedelja, 7.7. ob 02:55

 • Paradise: URUGVAJ – BRAZILIJA

Dvoboj ali derbi četrtfinala bo v Nevadi sodil argentinski sodnik Dario Herrera.

V polfinalu čakajo Argentinci nasprotnike s tekme med Venezuelo in Kanado. Ostala “nedeljska” zmagovalca pa bosta tvorila drugi polfinalni dvoboj.

Leave a reply