Foto: bzs.si
Ostali športi

Ustanovljena ABC konfederacija

Vodstva balinarskih zvez Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Srbije in Slovenije so tudi uradno potrdila ustanovitev neformalnega združenja Adriatic Bocce Confederation, ki bo skrbelo za napredek in promocijo balinanja v regiji.

Aprilska druga seja vodilnih mož balinarskih zvez iz regije, ki so se jo v imenu Balinarske zveze udeležili predsednik Primož Marinko, podpredsednik Gregor Moličnik in vodja pisarne Simon Maljevac, je prinesla konkretne predloge in načrte za tesnejše nadaljnje sodelovanje. Uradno je bila potrjena ustanovitev neformalnega združenja ABC – Adriatic Bocce Confederation, ki bo skrbelo za napredek in promocijo balinanja v regiji in širše, organizacijo reprezentančnih mednarodnih peterobojev in četverobojev, klubskega ABC pokala, izobraževanja sodnikov in strokovnih delavcev, kvalitetnejše delo z mladimi ter širšo medijsko prepoznavnost balinanja.

Predstavniki balinarskih zvez Črne Gore, Hrvaške in Slovenije so na seji pojasnili, da bo v letošnji sezoni  spremenjen sistem tekmovanja v evropskem klubskem pokalu. Prvakinje Hrvaške, Francije, Italije in Slovenije se bodo konec junija pomerile na zaključnem turnirju v francoskem Saint Vulbasu, medtem ko bodo v moški konkurenci na sporedu trije kvalifikacijski turnirji.

Na prvem se bodo v Posušju v Bosni in Hercegovini pomerili prvaki Bosne in Hercegovine, Črne Gore in Srbije. Zmagovalec turnirja se bo uvrstil na junijski četrtfinalni turnir, na katerem bodo nastopili še dva hrvaška predstavnika in en slovenski klub. Omenjeni turnir, ki naj bi potekal na Hrvaškem, bo veljal tudi za prvi ABC klubski pokal, ki naj bi v naslednjih letih potekal v razširjeni obliki. Najboljši moštvi junijskega turnirja se bosta uvrstili na jesenski zaključni turnir evropskega klubskega pokala, na katerem bosta nastopili še dve zasedbi iz kvalifikacij francoskih in italijanskih klubov.

Člani ABC konfederacije so potrdili mednarodni koledar, prvi ABC peteroboj pa bo potekal sredi maja v Črni Gori, kjer se bodo merile reprezentance do 20 let. Še pred tem do bila na sporedu online izobraževanje za mednarodne sodnike ter sodnike nižje ranga, tekmovalna komisija ABC bo sestavila sistem tekmovanj na peterobojih in četverobojih, sredi aprila je na iniciativo Balinarske zveze Slovenije zaživela Facebook stran ABC konfederacije, ponovno pa so stekli konkretni pogovori o ustanovitvi mednarodne ženske balinarske lige z klubi iz Hrvaške in Slovenije

Na seji je bilo govora tudi o trenutnem dogajanju v mednarodnih balinarskih zvezah FIB in FEB ter ustanovitvi nove svetovne konfederacije iger s kroglami WPBF, ki naj bi luč sveta ugledala konec prihodnjega leta. Naslednja seja ABC konfederacije je predvidena za začetek maja.

vir: bzs.si

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja