Foto: BZS
Ostali športi

Uspešno balinarsko leto 2022

Z 18 osvojenimi medaljami na največjih mednarodnih tekmovanjih ter uspešno organizacijo ženskega evropskega prvenstva v Ljubljani ter ostalih tekmovanj na nacionalnem in mednarodnem nivoju lahko pri Balinarski zvezi Slovenije z zadovoljstvom potegnejo črto pod leto 2022.

V iztekajočem se koledarskem letu so slovenske balinarke in balinarji nastopili na rekordnem številu mednarodnih tekmovanj, saj je ob tradicionalnih svetovnih in evropskih prvenstvih epidemija koronavirusa na letos preložila še svetovne in sredozemske igre.

Moška članska zasedba je pod vodstvom selektorja Davorja Janžiča in pomočnika Bojana Berčiča na svetovnem prvenstvu v Turčiji osvojila tri srebrne (Erik Čeh – posamezno, Dejan Tonejc – krog in Marko Švara – natančno zbijanje) ter dve bronasti (Marko Švara, Dejan Tonejc – dvojice in Anže Petrič, Gašper Povh – štafetno zbijanje) medalji ter bila z bogatim izkupičkom tretja najuspešnejša reprezentanca tekmovanja.

Članice so nastopile na evropskem prvenstvu na domačih tleh, v slovenski prestolnici pa so kot edina reprezentanca osvojile odličja v vseh šestih disciplinah. Selektor Dejan Koren in pomočnica Petra Pivk Lukančič sta svoje varovanke popeljala do ene srebrne (Nina Volčina, Tadeja Petrič – štafetno zbijanje) in petih bronastih (Tadeja Petrič – krog, Ana Pevec – posamezno in natančno zbijanje, Nina Volčina – hitrostno zbijanje, Tadeja Petrič in Laura Škoberne – dvojice). Iz sredozemskih iger v Alžiriji se je Tadeja Petrič vrnila z bronom v natančnem zbijanju, Slovenke pa so med drugim slavile tudi na Adriatic Bocce Confederation četvereboju v Črni Gori in mednarodnem turnirju v Srbiji.

Piko na i uspešnemu letu članskih zasedb je sredi novembra postavila mešana zasedba v postavi Tadeja Petrič, Nina Volčina, Dejan Tonejc in Anže Petrič, ki je pod vodstvom selektorjev Davorja Janžiča in Dejana Korena slavila na svetovnem pokalu v Franciji.

Bogati slovensko zbirko so dopolnile tudi mlajše selekcije, saj je izbrana vrsta mlajših članov pod taktirko selektorja Antona Kosarja in pomočnika Igorja Isteniča na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila dve zlati (Gašper Povh – hitrostno zbijanje, Erik Čeh – krog), dve srebrni (Žan Sodec – natančno zbijanje, Žan Sodec in Erik Čeh – dvojice) ter eno bronasto (Gašper Povh, Erik Čeh – štafetno zbijanje) medaljo. Mladinsko vrsto sta selektor David Šircelj in pomočnik Erik Hrvatin popeljala do ene srebrne medalje (Jaka Štremfel – hitrostno zbijanje).

Ženska mladinska ter moška U-15 reprezentanca sta odigrali prijateljske tekme z vrstniki iz Hrvaške, mlade selekcije so nastopile tudi na mednarodnih turnirjih na Hrvaškem, v Franciji in Monaku.

Balinarska zveza Slovenije je tekom leta izpeljala vsa predvidena državna prvenstva ter poletni balinarski kamp v Rogaški Slatini in jesensko šolo balinanja v Ajdovščini Klubski vrhunec leta je bil zaključni turnir moške Super lige v Postojni s posebnim dogodkom za najmlajše, odmeven zaključni turnir ženskega pokala je gostila Cerknica, ženski Masters je potekal v Ljubljani, najboljši pa so prejeli posebna priznanja na decembrskem Dnevu slovenskega balinanja v Novi Gorici.

Vir: BZS

Leave a reply