Foto: fb/uefa
NogometTujina

UEFA vztraja pri kaznovanju “ustanoviteljev” Superlige

Evropska nogometna zveza (UEFA) je zavrnila izvršitev odločitve, ki jo je sodišče v Madridu sprejelo ob pritožbi, ki je odredilo kaznovanje klubov, kateri so poskušali ustanoviti superligo.

Spomnite se, da je drama trajala 48 ur. Devet od 12 klubov se je nato umaknilo pod pritiskom navijačev in ob grožnji UEFA. Real Madrid, Barcelona in Juventus so še vedno trmasti in v upanju, da bodo po odločitvi sodišča v Luksemburgu lahko zaslužili več denarja, če bodo igrali med seboj.

UEFA je za vse, tudi za tiste, ki so opustili to idejo, naložila kazni, vendar je sodišče v Madridu odločilo, da UEFA ne more kaznovati “izobčencev”. Ista odločitev se je ponovila tudi na pritožbo UEFA, ker je o pritožbi odločal isti sodnik, ki je izrekel sodbo.

Odločeno je bilo, da mora UEFA umakniti kazni, enako pa morata storiti tudi Premier League in Serie A.

UEFA je prepričana, da bo zmagala v sporu v Luksemburgu in se ne namerava odpovedati izrečenim kazni. UEFA dejansko verjame, da za organizacijo s sedežem v Švici, ne veljajo pravila in zakoni Evropske unije.

Devet klubov, ki so odstopili od projekta Super lige, je v razvojni sklad plačalo po 15 milijonov evrov, z UEFO pa so podpisali novo pogodbo o sodelovanju, po kateri jim pripada pet odstotkov prihodkov, ki jih bodo v letošnji sezoni zaslužili v evropskih tekmovanjih.

Tudi nova pogodba z UEFA ima kazensko klavzulo v višini nekaj sto milijonov evrov, če se klubi ponovno pridružijo spornemu projektu ustanovitve Super lige.

Pustite komentar