Foto: Aleksander Sokler
Ostali športi

Triglav po jubilejni dvajseti naslov državnega prvaka, Mariborčani po drugega

V finalu končnice slovenskega državnega prvenstva v vaterpolu se bosta pomerili ekipi Triglava in mariborskega Branika. Prva tekma bo na sporedu v soboto, ob 19.30, v Kranju, druga v sredo, 22. maja, v Mariboru in morebitna tretja prihodnjo soboto, spet, v Kranju. V soboto bo ob 18. uri, na bazenu Kodeljevo, na sporedu tudi prva tekma za tretje mesto med Ljubljano Slovanom in Koprom.

Domača vaterpolska sezona, ki v letošnji sezoni ni bila prav dolga, se bliža svojemu vrhuncu. Pred nami so le še zaključni boji za prvo, tretje in peto mesto. Največ pozornosti je seveda namenjeno finalnemu obračunu med kranjskimi in mariborskimi vaterpolisti. Do zdaj so v državnih prvenstvih veliko več uspeha imeli Kranjčani, ki imajo v svojih vitrinah že devetnajst pokalov, namenjenih državnim prvakom, Mariborčani so do njega prišli le leta 2014. Pri zadnjem naslovu Triglava je lani sodeloval tudi šestnajstletni Nace Štromajer, ki je v letošnji sezoni samo potrdil, da gre za enega največjih talentov v slovenskem vaterpolu.

»Malo treme pred finalnimi tekmami je, čeprav sem bil že lani v ekipi, vendar sem letos dobival več priložnosti. Bomo videli, ampak na koncu gre le za tekme,« se finalnih obračunov z Mariborčani veseli mladi vaterpolist Triglava, ki je v letošnji sezoni z Branikom igral tri tekme in vse tri dobil. V prvi, ki je veljala tako za ligo AWL, kot državno prvenstvo je bilo 18:10, v drugem delu državnega prvenstva 10:7 in v četrtfinalu pokala Slovenije 14:8.

»Da so se Mariborčani uvrstili v finale končnice, me niti ni presenetilo, saj so letos Ljubljano Slovan obakrat premagali že pred polfinalnima tekmama. Vse bo odvisno od nas samih, če bomo igrali dobro, če bomo pravi, se nimamo česa bati. Toda vsakršno podcenjevanje odpade, ker gre za dobro ekipo, v kateri je nekaj izkušenih igralcev in nekaj mlajših. Predvsem bomo morali paziti, da ne bomo prejemali golov iz protinapadov, zato bomo morali pametno zaključevati napade. Zagotovo pa bo obramba tista, ki bo na koncu odločala,« pot do naslova vidi dijak prvega letnika gimnazije France Prešeren v Kranju, ki je v letošnji sezoni kot rečeno dokončno opozoril nase. Igral je tako v AWL kot v pokalu Slovenije, domačem prvenstvu, evropskem pokalu Challenger in za slovensko mladinsko reprezentanco, s katero se je uvrstil na evropsko prvenstvo.

»Iz vseh teh tekem sem lahko pridobil veliko izkušenj, drugače pa je za nami zelo uspešna sezona, če pa bomo osvojili še naslov državnega prvaka, bo sezona popolna,« je še dejal nekdanji košarkar, ki se je z vaterpolom začel ukvarjati v petem razredu osnovne šole, kar pa ni nobeno presenečenje. Njegov oče Krištof, ki je že tretjo sezono trener Kranjčanov, je bil eden najboljših slovenskih vaterpolistov, velik talent pa kaže tudi mlajši brat Bine.

Ob edinem dozdajšnjem naslovu državnega prvaka za Branik je pred desetimi leti sodeloval tudi Aljaž Pevec, ki je nato odšel v Avstrijo, lani pa se je spet vrnil v Maribor.

»V finalu smo takrat premagali Koprčane, je pa zdaj situacija drugačna kot pred desetimi leti. Dobro, tudi takrat smo imeli mlado ekipo, mislim, da mlajšo od zdajšnje, takrat je bil tudi Triglav v nekakšni krizi, tako da je bil naš glavni konkurent Koper, vendar je danes liga močnejša, kot je bila takrat,« se takratnega naslova spominja Pevec.

Mariborska pot do finala je bila vsekakor težja od kranjske, saj je bila njihov nasprotnik v polfinalu končnice Ljubljana Slovan, medtem ko je Triglav igral s Koprčani. Toda v letošnji sezoni Braniku ljubljanska ekipa očitno zelo ustreza, saj je dobila vse štiri medsebojne tekme.

»Na obe polfinalni tekmi smo bili dobro pripravljeni. Natančno smo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Trener Gradski nas je taktično pripravil nanje, čeprav je bila prva tekma bolj izenačena, vendar smo se po slabšem začetku vrnili v igro, v drugi pa ni bilo nobenega dvoma. Vodili smo že z 9:4, sicer smo na koncu prednost skorajda zapravili, toda ni bilo večje nevarnosti, da bi tekmo izgubili,« se je eden najbolj izkušenih mariborskih vaterpolistov dotaknil polfinalnih tekem z Ljubljančani.

Zato pa je drugačna zgodba proti Triglavu, saj še niso okusili slasti zmage.

»V polni postavi smo proti Kranjčanom igrali le eno tekmo, še tisto v sklopu lige AWL v Kranju, je pa res, da nam Triglav ne leži. Njihova prednost je, da so ves čas skupaj, v ekipi nimajo tujcev, tako da vsi hodijo na treninge, mi imamo dva, eden je center, drugi vratar in to se pozna na uigranosti. Ob tem so igrali še več težkih tekem, saj so igrali v pokalu Challenger in ravno zaradi teh tekem jim prepuščamo vlogo favoritov, kar pa ne pomeni, da jih ne bomo skušali presenetiti. Mislim, da smo jih sposobni premagati, vendar bomo morali omejiti svoje napake na minimum, da jim ne dovolimo ‘lahkih’ golov iz protinapadov. Disciplina, dobra igra v obrambi in pametno v napadu, bodo ključni,« pa priložnost za svojo ekipo vidi Pevec.

Ljubljančani favoriti proti Koprčanom

V lanski sezoni so ljubljanski vaterpolisti igrali v treh finalih, v vseh treh so morali priznati premoč Triglava, v letošnji pa jim preostaja le še boj za tretje mesto v državnem prvenstvu. V ligi AWL se niso uvrstili na zaključni turnir, v pokalu Slovenije jih je Triglav zaustavil v polfinalu, v državnem prvenstvu pa je bil zanje usoden Branik. Štirikratni državni prvaki so s Koprčani, ki jih po koncu državnega prvenstva čaka še finale pokala Slovenije, igrali le v ligi AWL in zmagali z 28:7. Prva tekma bo kot rečeno v soboto na Kodeljevem, druga v sredo, 22. maja, v Kopru in morebitna tretja prihodnjo soboto na Kodeljevem.

Za peto mesto najprej na Kodeljevem

Ker Kamničani še čakajo na otvoritev svojega bazena Pod Skalco, sta se druga ekipa Ljubljane Slovana in Calcit Water Pola dogovorili, da bo prva tekma za končno peto mesto na sporedu v torek, 21. maja, na Kodeljevem. Kamničani bodo nato doma igrali prihodnjo soboto, morebitna tretja tekma pa bo v sredo, 29. maja, prav tako v Kamniku.

Vir: ZVDS

Leave a reply