Foto: 24hourscycling
Kolesarstvo

Stanislav Verstovšek – svetovni prvak v 24 urnem kolesarstvu

To, da so slovenski športniki največji promotorji države skupaj z glasbeniki in še kom ni vredno izgubljati besed. Preko luže kot pravimo pogovorno za dežele Amerike je prve novembrske dni potekala štiriindvajseturna kolesarska dirka po Kaliforniji. Tam sta med petindevetdesetimi (95) kolesarji na Svetovnem prvenstvu Slovenijo predstavljala dva predstavnika.

Tekmovalo se je v več starostnih kategorijah. Marko Baloh je nastopal v kategoriji voznikov starih od 50-59 let. 56-letni profesor iz prestolnice je bil na koncu v skupnem seštevku prvi v svoji starostni skupini in četrti med vsemi udeleženci.

Kategorijo nižje od Ljubljančana je nastopal Stanislav Verstovšek. V kategoriji kolesarjev starih od 40 – 49 let je nastopil 47-letni Stanko kot mu pravijo. Slednji je desetletje v kolesarstvu in ima res filmsko zgodbo bi lahko zapisali. Posavec, doma iz vasice Veliko Širje je Guinessov rekorder na večih ultrakolesarskih razdaljah in evropski prvak v ultra kolesarjenju. Obiskoval je policijsko šolo v Tacnu, nato pa se je zaposlil kot policist na PP Sevnica. V tistem času je imel prekomerno težo, nato se je odločil za spremembo življenskega sloga. Tedaj je bil denimo na svetovnem klubskem tekmovanju v ribolovu bronast na Portugalskem. V tem športu je bil večkrat državni prvak. Nato se je posvetil gorskemu teku in pomalem tudi kolesarjenju. Zaradi poškodb je tek opustil. Zaradi fokusa na kolesarjenje se je iz navadnega policista prelevil v pravosodnega, ki sedaj dela v Celjskih zaporih. Zanimivo, da je iz iste vasi tudi naš nogometni reprezentant Benjamin Šeško.

Foto: Aleš Suhadolnik

IZIDI SPLOŠNO (M)  :

 1. Stanislav VERSTOVŠEK (SLO)
 2. Chris STEVENS (ZDA)
 3. Jesse HOGIN (ZDA)
 4. Marko BALOH (SLO)
 5. Ben SCHAULAND (ZDA)
 6. Thor HAESTAD (NOR)
 7. Peter SCHERRER (NEM)
 8. Fabio SILVESTRI (BRA)
 9. Clifford FEDERSPIEGEL (ZDA)
 10. Yonnel GARDES (FRA)

Foto: Aleš Suhadolnik

KATEGORIJA 40-49

 1. Stanislav VERSTOVŠEK (SLO)
 2. Chris STEVENS (ZDA)
 3. Fabio SILVESTRI (BRA)

KATEGORIJA 50-59

 1. Marko BALOH (SLO)
 2. Thor HAESTAD (NOR)
 3. Yonnel GARDES (FRA)

Verstovšek je zmagal v svoji kategoriji, moški kategoriji in splošni kategoriji tako moških kot žensk. V svoji kategoriji je imel dvanajst nasprotnikov. Naš kolesar je imel težave, saj mu je počila guma. Na koncu je s povprečno hitrostjo 36 km/h prevozil dobrih 840 kilometrov v času 23 ur in 7 minut ter deset sekund.

” Tekma je potekala na krožni cestni trasi dejansko sredi puščave okoli 300 km od Los Angelesa v kraju Borreo Springs. Odlično sem začel in si prikolesaril šest minut prednosti. Nato pa znova nepričakovan udarec. Okvara kolesa (feltne) mi je vzela osemnajst minut, saj sem moral toliko časa čakati organizatorje, da sem to dobil. Kmalu sem dohitel vodilne, ki so začuda odpadali. Denimo Avstrijec in Norvežan sta zaradi utrujenosti in prebavnih motenj celo odstopila. Tu ni bilo konec mojih težav. Zaradi ekstremne vročine in suhega vetra je moje telo pregorelo. Čutil sem nemoč, bolečine v prsih…potem, pa je vskočil moj trener Aleš Suhadolnik. Pod dres mi je natlačil kopico ledu in mi v roke podal kolo. To me je znova oživelo in nato sem moral zadnji pet ur voziti po pameti. Ves trud vsa ta leta je bil poplačan ob prihodu na cilj ! “

Nam je zaupal ultramaratonski kolesar Stanko.

Leave a reply