Foto: www.ettu.org
Ostali športi

Sreča ni bila na slovenski strani

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca se je s porazom proti Franciji z 2:3 poslovila od letošnjega ekipnega evropskega prvenstva v Malmöju na Švedskem. Po eno zmago sta za slovensko izbrano vrsto prispevala Deni Kožul in Darko Jorgić.

Slovenska selektorica Andreja Ojsteršek Urh je pred dvobojem s Francozi, ki imajo v svojih vrstah brata Felixa (15. na svetovni lestvici) in Alexisa (17.) Lebruna ter Cana Akkuzuja (48.) nekoliko premešala slovensko zasedbo. Na mesto številka tri je postavila Denija Kožula, računajoč, da bi Jorgić premagal brata Lebrun, 26-letni Logatčan pa bi opravil z Akkuzujem.

Toda že po prvem dvoboju se načrt Ojsteršek Urhovi nekoliko podrl, kajti odlični 17-letni Felix Lebrun je samo še enkrat več potrdil, da je zelo neugoden igralec za Jorgića. Osem let starejši Hrastničan je po slabšem začetku v drugem in tretjem nizu nadigral mladega Francoza, ki pa se je hitro vrnil v igro in v četrtem nizu niti igre ves čas držal v svojih rokah. V napetem petem nizu bil bolj zbran mlajši Lebrun.

Tri leta starejši Alexis Lebrun je francosko vodstvo povišal na 2:0 po zmagi nad Petrom Hribarjem (335.), ki je sicer naredil vse, da bi presenetil svojega nasprotnika, toda razlika v kakovosti je bila vendarle prevelika. Zato pa je svoje delo odlično opravil Kožul, ki je proti precej višje uvrščenemu igralcu na svetovni lestvici, Kožul je na 130. mestu, 26-letni Francoz pa skoraj sto mest višje. Čeprav je Francoz povedel z 1:0 in 2:1 v nizih, se Logatčan ni predal, še več, v četrtem nizu je nadigral Akkuzuja, v petem pa je bil tudi ves čas v prednosti in slovenski ekipi priboril prvo zmago.

Upanje na uvrstitev v četrtfinale, kamor se je po zmagi nad Poljko s 3:2 uvrstila Belgija, je z zmago proti Alexisu Lebruno podaljšal Jorgić. Najboljši slovenski namiznoteniški igralec, ki je na najnovejši lestvici ITTF pridobil eno mesto in je zdaj deseti, je v enem svojih boljših dvobojev na tem prvenstvu zanesljivo prišel do zmage. Vendar pa do popolnega preobrata ni prišlo, kajti Felix Lebrun proti Hribarju ni ničesar prepustil naključju, čeprav je tretji po moči slovenski namiznoteniški igralec v tretjem nizu vodil z 9:8.

»Če bi Darko dobil oba svoja dvoboja, sem prepričana, da bi napredovali v četrtfinale in bi bili v igri za kolajno. Žal sreča spet ni bila na naši strani. V petem nizu je Felix Lebrun v končnici enkrat do točke prišel s ‘pardonom’, drugič je žogica padla na sam rob mize in Darko je dvoboj izgubil na devet. Sicer pa smo s tako postavitvijo želeli igrati že proti Danski, kajti če bi tako igrali že proti njej, bi verjetno tisto tekmo dobili in v osmini finala ne bi igrali s Francozi. Ampak po bitki je veliko generalov, pa tudi tisti dan se fantje niso tako počutili,« je po tekmi dejala slovenska selektorica, ki je na vprašanje, kaj bi še spremenila, če bi lahko, odgovorila: »Le to, da Darko ne bi dobil toliko ‘pardonov’, ker jih je bilo res preveč. Taktično je oba dvoboja odigral zelo dobro in tudi vračanje servisa, ki mu je proti bratoma Lebrun delalo težave, je začutil in imel rešitve. Me pa veseli, da je Deni spet našel tisto svojo igro in veselje do nje. Če bo tako nadaljeval, bo kmalu med sto najboljših na svetu ali pa še višje. Vse pohvale si zaslužita tudi Peter in Aljaž Godec, Peter za prikazano igro, Aljaž pa za spodbudo s klopi. Vem pa, da se oba po tem prvenstvu zavedata, da bo za njun razvoj najbolj pomembno delo.«

Slovenija – Francija  2:3

Darko Jorgić – Felix Lebrun      2:3 (-5, 2, 6, -4, -9)

Peter Hribar – Alexis Lebrun     0:3 (-7, -7, -5)

Deni Kožul – Can Akkuzu         3:2 (-5, 9, -6, 4, 8)

Darko Jorgić – Alexis Lebrun    3:1 (7, 9, -7, 6)

Peter Hribar – Felix Lebrun       0:3 (-3, -2, -9)

Vir: NTZS

Leave a reply