Foto: www.cev.eu
Ostali športi

Slovenke se z dvema porazoma poslavljajo od Malmöja

Slovenska namiznoteniška reprezentanca se je po porazu s Hrvaško z 0:3 v skupini B poslovila od letošnjega ekipnega evropskega prvenstva v Malmöju. Izbranke Gregorja Komaca so praznih rok ostale tudi v svoji prvi tekmi, ko so tudi proti Romuniji ostale praznih rok.

Poraz z aktualnimi evropskimi podprvakinjami je bil pričakovan, selektor Gregor Komac pa se je za odločilno tekmo za uvrstitev v osmino finala odločil nekoliko pomešati postavo. Tako je svojo priložnost dobila Lea Paulin, počivala je Katarina Stražar, igrali pa sta še Sara Tokić in Ana Tofant.

V prvem dvoboju je Paulinova, ki je na svetovni lestvici na 518. mestu, igrala proti najvišje uvrščeni hrvaški igralci na svetovni lestvici, Ivani Malobabić. 21-letna Izolčanka izkušeno obrambno naravnano igralko dobro pozna z avstrijskega državnega prvenstva, kjer je še ni premagala, brez zmage proti 43-letni Hrvatici pa je ostala tudi v Malmöju, čeprav je bila zelo blizu. Toda v dvoboju, v katerem so se štirje nizi končali na razliko, je bila na koncu bolj zbrana Hrvatica.

Nekoliko nervozno je dvoboj z 28-letno Matejo Jeger Majstrović (194.) začela najmlajša slovenska igralka, Sara Tokić (363.), toda v nadaljevanju je bila njena igra veliko boljša. Žal ne dovolj dobra, da bi premagala enajst let starejšo nasprotnico.

V slovenskem taboru so po dveh porazih vse upe polagali v svojo najvišje uvrščeno igralkšo, Ani Tofant (226.), ki je proti Hani Arapović (140.)  povedla z 2:0 v nizih. Toda v tretjem nizu je najmlajša hrvaška igralka, 19-letna Arapovićeva postala vse bolj zanesljiva in svoji ekipi zagotovila končno zmago, s katero se je uvrstila v osmino finala.

»Res je bili smo blizu, pa spet zelo daleč, čeprav spet ne tako daleč kot kaže končni izid, kar še toliko bolj boli. Lea je ves dvoboj igrala na visoki ravni, vendar so ji na koncu zmanjkale določene malenkosti, prav tako pa je bila v določenih trenutnih preveč nestrpna. Na koncu se je morda celo ustrašila zmage. Tudi Sara je v celoti gledano prikazala dobro igro, edina izjema je uvodni niz, ki ga je začela preveč prestrašeno. Ko se je sprostila in je začela normalno igrati, ni bila veliko slabša od nasprotnice. Ana je proti Arapovićevi dva niza odigrala na vrhunski ravni, vendar nikakor ni dodala še dveh točk, da bi končala ta dvoboj. Dlje, kot je trajal dvoboj, močnejše je bila Arapovićeva. Vseeno sem zadovoljen z igro, dekleta so se borile po svojih najboljših močeh. Dejstvo je, da so Hrvatice v tem trenutku močnejše od nas, ne pa toliko, da se jih ne bi dalo presenetiti,« je po porazu dejal Gregor Komac, selektor slovenske ženske namiznoteniške reprezentance, ki je tudi pojasnil, zakaj se je odločil za takšno postavitev?

»Mislim, da smo se pravilno odločili, kajti v vsakem primeru smo si želeli, da bi se Ana izognila Malobavićevi, v čemer smo uspeli. Lea in Sara veliko bolje igrata proti obrambnim igralkam. Videli smo, da je bila Lea blizu uspeha, pa tudi Ana bi prav lahko premagala Arapovićevo. Mislim, da dekletom manjka podobnih tekem, kajti le na ta način lahko pridobijo samozaupanje. Težave je v tem, da se dekleta, ko je potrebno dvoboj zaključiti, ustrašijo, glava ne deluje več, kot bi morala in to so naše rezerve. Vsekakor bomo morali več hoditi na turnirje in več trenirati. Težava je, ker Ana zdaj odhaja v Francijo, kjer resda trenira, vprašanje pa je pod kakšnim nadzorom in kdo ji popravlja napake. O tem se bomo morali z njo pogovoriti. Če bo več treninga in več tekem, nas Hrvatice čez leto ali dve ne bodo več premagovale,« je prepričan Komac.

Slovenija – Hrvaška 0:3

Lea Paulin – Ivana Malobabić               2:3 (9, -9, -7, 10, -9)

Sara Tokić – Mateja Jeger Majstorović 0:3 (-6, -9, -9)

Ana Tofant – Hana Arapović                 2:3 (9, 6, -8, -6, -8, -6)

Vir: NTZS

Leave a reply