Foto: Zita Dorogi
Ostali športi

Slovenca v finale evropskega prvenstva parov

V soboto, 2. septembra 2023 so bile vse oči uprte v Veliko Britanijo, kjer je v Cardiffu potekala osma dirka v seriji desetih dirk za svetovno prvenstvo SGP. Na izjemno napeti dirki je zmagal Slovak Martin Vaculik, drugi je bil kljub poškodbi Avstralec Jack Holder in tretji lanski svetovni prvak in letošnji vodilni v skupnem seštevku Poljak Bartosz Zmarzlik.

Pred dirko svetovnega prvenstva je v Madžarskem Nagyhalaszu potekala polfinalna dirka evropskega prvenstva parov iz katere so prva tri mesta vodila v finale, ki bo 1.10.2023 v poljskem Opolu. Nastopile so reprezentance Latvije, Madžarske, Avstrije, Češke republike, Ukrajine, Italije in Slovenije. Za našo reprezentanco sta ob odsotnosti poškodovanega Matica Ivačiča nastopala Nick Škorja in Anže Grmek.

Dirka je bila izjemno izenačena saj so bile med zmagovalcem in peto uvrščeno reprezentanco zgolj 3 točke. Na dirki je bila Češka reprezentanca rahel favorit a v tako izenačeni dirki in športu, kjer je možno marsikaj so osvojili šele 5. mesto na dirki. Nick in Anže sta se odlično spopadla z nasprotniki in sta si po rednem delu delila 2. mesto z Latvijcema. Za 2. mesto sta se v dodatni vožnji pomerila Škorja  in Jevgenij Kostigov. Zmago je slavil Nick in tako zapečatil 2. mesto Slovenije. Kako dobro sta se odrezala Slovenca govori tudi to, da je bil Nick najboljši posameznik na dirki, saj je v šestih nastopih zbral 14+1 točko. Tudi Anže je dodal takrat, ko je bilo to najbolj pomembno, torej v njuni zadnji vožnj, ko sta premagala kasnejša zmagovalca Italijana z rezultatom 5:1.

Po dirki in (ne)prespani noči ob dolgi poti domov je krški kapetan, Nick Škorja povzel vtise o svoji predstavi: “Zelo napeta dirka od začetka do konca. Škoda prve vožnje, kajti uspel mi je vrhunski štart iz zunanje pozicije in vodil sem praktično do zadnjega ovinka, potem pa me je presenetil Latvijec po zunanji liniji. Težko je v prvih vožnjah, ko si prvi in ne veš, če je proga zunaj že hitra ali ne. Po tej vožnji smo tudi spremenili nastavitve, ki so se izkazale za odlične. Mislim, da mi je na koncu uspela vrhunska dirka, bil sem tudi najboljši posameznik, kar pa v takšni konkurenci ni kar tako.”

Rezultat dirke:
1.     Italija 23
2.     Slovenija 21+3
Nick Škorja 14+1+3 (2, 3, 3, 2, 2, 2*, 3)
Anže Grmek 7+3 (1*, 2*, 0, 0, 1*, 3)
3.     Latvija 21
4.     Ukrajina 20
5.     Češka republika 20
6.     Avstrija 13
7.     Madžarska 8

Leave a reply