Evropsko prvenstvoNogomet

Saka je za seboj pustil vse grožnje zaradi enajstmetrovk na EURO 2020 in postal rešitelj Anglije

Podvržen rasističnim žaljivkam, potem ko je zgrešil odločilno enajstmetrovko ob porazu Anglije v finalu EURO 2020, je Bukayo Saka (22) v soboto pokopal to nočno moro z odličnim individualnim golom in nato še z udarcem iz bele točke proti Švici.

Vrniti se po nečem takem je bilo res težko. To sem izkoristil, da sem postal močnejši. Danes sem izkoristil priložnost in sem srečen,” je povedal najboljši igralec angleške reprezentance na tekmi s Švico.

Imel je samo 19-let, med tistim zloglasnim porazom proti Italiji na Wembleyju. Takrat bi lahko Sakino samozavest omajale rasistične grožnje in zlorabe, ki so je bili on in drugi igralci deležni na spletu.

Toda hitro si je opomogel – s pomočjo podpore trenerja Garetha Southgata, velikega vzpona naklonjenosti javnosti in odziva na zlorabe – in še naprej kazal odlično formo v dresu Arsenala v Premier ligi in za Anglijo.

Zdaj je Saka priljubljena osebnost in pri 22 letih že skoraj reprezentančni veteran z 38 nastopi in 12 goli.

Sobotna tekma za Anglijo je bila morda najbolj posebna od vseh.

Saka je prvič dosegel veličastno izenačenje, ko je Anglija četrtfinalu izgubiljala z 1:0 proti Švici in je bila na poti s turnirja. Potem, ko se je tekma po podaljšku končala z 1-1, je bil eden od petih uspešnih izvajalcev enajstmetrovk za Anglijo, pri zmagi po strelih s 5-3.

Leave a reply