FOTO: AVK Triglav Kranj
Ostali športi

Prva finalna tekma končnice Kranjčanom

V prvi finalni tekmi končnice slovenskega državnega prvenstva so vaterpolisti AVK Triglava doma premagali Ljubljano Slovan z 12:8 (3:1, 4:2, 2:3, 3:2). Druga tekma bo na sporedu v sredo, ob 19. uri, na kopališču Kodeljevo v Ljubljani.

AVK Triglav – Ljubljana Slovan 12:8 (3:1, 4:2, 2:3, 3:2)
Kranj – Pokriti olimpijski bazen, gledalcev 150, sodnika: Kavčič, Vehovec. 

AVK Triglav: Beton, Udovč; Popović 2, Rajlić 1, Rahne, Lah 4, D. Gostić, Pušavec, M. Gostić, Troppan 1, Justin 3, Paunovič 1, N. Štromajer. Trener: Krištof Štromajer.

Ljubljana Slovan: Lazić, P. Kirasič; Stefanović, Čanč, Potočnik 1, Žiberna, Gligorijević 3, Fakin, B. Kirasič 1, Čarni, Cuomo 2, Puš 1, Ćetković. Trener: Jure Škof.

V letošnji sezoni so Kranjčani v finalnih obračunih že premagali Ljubljančane. Prvič v pokalu Slovenije, ko so slavili za gol, drugič pa v finalu Alpe Waterpolo lige, ko so bili boljši po izvajanju petmetrovk. Po petih letih je to prvi finale Ljubljane Slovan v državnem prvenstvu. Leta 2018 so Kranjčani prekinili triletno prevlado Ljubljančanov, lani, ko so še osemnajstič prišli do naslova državnih prvakov pa so jih zaustavili že v polfinalu.

Že prva četrtina je napovedovala, da bi bil to lahko večer kranjskih vaterpolistov, ki so z goli Benjamina Popovića, Jana Justina in Nikole Rajlića v šesti minuti vodili že s 3:0. Gol za priključek za goste, ki so v sredo v odločilni tretji polfinalni tekmi v Mariboru premagali domači Branik, je dosegel Igor Cuomo. Z golom Jaše Laha so domačini vstopili v drugo četrtino, Ljubljančani pa so odgovorili z drugim golom Cuoma in Luke Gligorijevića. Ko je že kazalo, da bi bila tekma vendarle lahko bolj izenačena, so Kranjčani, odgovorili na najboljši možni način. V treh zaporednih napadih so trikrat premagali gostujočega vratarja Roka Lazića, dvakrat je bil uspešen Lah, enkrat pa Popović.

Kranjčani, ki so odlično igrali v obrambi, v vratih pa je Jure Beton samo še enkrat več potrdil, da je trenutno najboljši vratar v Sloveniji, so še največ težav imeli v tretji četrtini, vseeno pa se jim gostje na manj kot tri gole niso nikoli približali. V zadnji sekundi tretje četrtine je Gligorijević z golom iz petih metrov še vrnil nekaj upanja svoji ekipi, ki pa je po golih Aljaža Troppana, povratnika v kranjsko ekipo po poškodbi, in Aleksandra Paunoviča, dobre štiri minute pred koncem tekme dokončno izpuhtelo. Zadnji gol na tekmi je dosegel Enej Potočnik. 

V domači ekipi se je s štirimi goli izkazal Jaša Lah, v gostujoči s tremi Luka Gligorijević. 

Izjavi po tekmi

Krištof Štromajer, trener AVK Triglava: »Ne bi rekel, da smo do zmage prišli na lahek način. Zanjo smo se morali pošteno potruditi in ni bilo lahko držati te prednosti, ki smo si jo priigrali v prvi četrtini. Se pa pred vsako tekmo vedno pogovarjamo, da je treba že v uvodnih minutah usmeriti tekmo, se postaviti in dejansko je bil odziv igralcev fantastičen. Igralci so se držali tistega, kar smo se dogovorili, zato smo potem morda na pogled nekoliko lažje prišli do zmage. Vsi igralci si zaslužijo pohvale za zmago, vendar je bila to šele prva tekma in je pot do končnega uspeha še dolga. Se je pa spet pokazalo, kako pomembna je igra v obrambi. Ob dobri obrambi je potem veliko lažje igrati v napadu.«

Jure Škof, trener Ljubljane Slovana: »Že v prvi četrtini smo imeli veliko težav. Dobili smo lahke gole od daleč, v obrambi nismo bili pravi, za nameček pa smo bili še neučinkoviti v napadu. Tako smo spet morali loviti nasprotnika, ki smo ga sredi druge četrtine sicer že skoraj ulovili, toda danes preprosto nismo bili pravi. V napadu nismo imeli razpoloženega igralca. Običajno je to Vukašin Stefanović, ki danes ni bil pri strelu, prav tako ne Martin Puš in tudi ne drugi. Preprosto nismo imeli igralca, ki bi od daleč zaključil napade. Tudi v obrambi nismo bili pravi. Dobro, to je šele prva tekma, že v sredo bomo morali v obrambi igrati bolj agresivno, v napadu pa bomo morali zadeti. Imeli smo veliko strelov proti njihovim vratom, a kaj, ko smo bili neučinkoviti.«

V prvi tekmi za bron, kjer se merita Branik in Kamnik, pa so slavili Mariborčani, ki so tekmo dobili z 12:7. Druga tekma bo v sredo v Kamniku.

Branik Maribor : Calcit Water Polo 12:7 (2:2, 4:1, 4:3, 2:1)

Pevec 4, Seljak, Rajšp in N. Popović 2, Anzulović in Kačič 1; Sokler 4, Gledec 3.

Vir: ZVDS

Leave a reply