Foto: TeamEmiratesUAE
Kolesarstvo

Prva etapa pripadla Francozu, Pogačar in Roglič z manjšim zaostankom

Francoz Romain Bardet (DSM-fireminch PostNL) je zmagovalec prve etape 111. kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Firenc do Riminija (206 km) je za las ohranil prednost pred razredčeno glavnino. Slovenska kandidata za skupno slavje Tadej Pogačar in Primož Roglič sta etapo končala nekaj sekund zadaj, Pogačar je ciljno črto prečkal kot četrti.

Nekoliko presenetljivo je prvo etapo dobil francoski veteran Bardet, za katerega je to zadnji nastop na domači pentlji.

V najtežji prvi etapi na Touru v tem stoletju je sicer napadel 50 km pred ciljem in se odlepil glavnini, ki mu sprva ni sledila. Ekipe nekaterih sprinterjev, ki so preživeli zahtevno traso, so do cilja sicer lovile oba kolesarja v ospredju, a jima bile primorane za las prepustiti glavno nagrado ob Jadranskem morju.

Bardet je po slavju v etapi s 3821 višinskimi metri prišel do 11. zmage v karieri. Nekoč že drugouvrščeni na Touru (2016) je slavil četrto etapno zmago na tej dirki, prvo po letu 2017. Nazadnje je bil najboljši na dirki konec aprila 2022, ko je dobil skupni seštevek dirke po Alpah.

Triintridesetletni Bardet je ciljno črto prečkal skupaj z moštvenim kolegom Frankom van den Broekom. Pogačar na četrtem in Roglič na 34. mestu zaostajata 15 sekund.

Leave a reply