Foto: Urban Lesjak
NogometTujina

Premier liga ne bo ukinila VAR tehnologije

Klubi v elitni angleški nogometni ligi so danes glasovali, da bodo tudi v prihodnji sezoni uporabljali sistem VAR oziroma tehnologijo video pomočnika sodnika. Tako bo kljub manjšemu nasprotovanju pred nekaj tedni VAR tudi v prihajajoči sezoni del Premier league.

Čeprav liga v izjavi ni predstavila podatkov o glasovanju, ki je potekalo na letni skupščini lige, pa je britanski BBC poročal, da je za ohranitev tehnologije glasovalo 19 od 20 klubov.

Kot še piše BBC, so ukinitev sistema VAR podprli le volkovi iz Wolverhamptona, ki so prejšnji mesec zahtevali glasovanje za ukinitev. Wolves so po še eni sezoni sicer številnih spornih odločitev na Otoku obtožili VAR, da spodkopava vrednost znamke Premier league.

Var so v angleškem prvenstvu uvedli 2019, da bi sodnikom pomagal izogniti se jasnim in očitnim napakam, ki so v preteklosti zaznamovale tekme. A po končani sezoni 2023/24 so se trenerji in navijači vedno bolj znašali nad sistemom.

“Čeprav Var omogoča natančnejše odločanje, smo se strinjali, da je treba narediti izboljšave v korist igre in navijačev,” je liga zapisala v izjavi.

V prihajajoči sezoni bodo uvedli tudi polavtomatsko tehnologijo za prepovedan položaj, ki bo skrajšala čas za preglede.

Leave a reply