Foto: Športni Portal
Kolesarstvo

Pogačar in Roglič še vedno krojita vrh

Na najnovejši lestvici najboljših kolesarje sveta sta še vedno v ospredju dva naša asa. Prvi je Tadej Pogačar, ki je kljub poškodbi in prisilnem počitku zmagal na petih dirkah doslej. Primož Roglič, pa je s tremi zmagami tretje ime planeta, med njima pa je 26-letni danski kolesar Jonas Vingegaard, ki je osvojil tudi tri dirke.

LESTVICA UCI :

  1. Tadej POGAČAR (SLO)

  2. Jonas VINGEGAARD (DAN)

  3. Primož ROGLIČ (SLO)

  4. Remco EVENEPOEL (BEL)

  5. Wout VAN AERT (BEL)

  6. Mads PEDERSEN (DAN)

  7. Mathieu VAN DER POEL (NIZ)

  8. Adam YATES (VB)

  9. Jasper PHILIPSEN (BEL)

  10. Joaõ ALMEIDA (POR)

Med stotimi najboljšimi kolesarji je ob Pogačarju in Rogliču naš tretji najboljši svežepečeni svetovni prvak v makadamkanju Matej Mohorič, ki zaseda 21. mesto, nato je Luka Mezgec na 263 mestu, Gal Glivar je kot naš peti 423 na tej lestvici, Matevž Govekar je 545, enajst mest za njim je Jan Tratnik, kot osmi naš pa je Tilen Finkšt 582.

25-letni Pogačar je tako še tretje leto zapovrstjo najboljši kolesar. Slovenija je po seštevku osmih najboljših kolesarjev tretja zgolj za Belgijo in Dansko. To pomeni, da bo naš olimpijski komite na igre v Pariz prihodnje leto lahko poslal štiri kolesarje. Pravilo veleva, da lahko najboljših pet reprezentanc izpolnjuje popolno kvoto štirih kolesarjev.

Slovenija ima med ženskami na tej svetovni lestvici med najboljšimi štiri imena. 38-letna Ljubljančanka Urša Pintar je na 87. mestu, 27-letna Bistričanka Urška Žigart zaseda stoto mesto, tretja naša najboljša je Eugenia Bujak. Ta 34-letnica zaseda 123 mesto, naša četrta najboljša kolesarka je leto mlajša Kranjčanka Špela Kern, ki je na lestvici 193. To pomeni, da bo na prihajajočih OI naša dežela morda lahko poslala celo tri predstavnice.

Leave a reply