Foto: AK Krka Novo mesto
Atletika

Petnajsti junij v znamenju atletike

Ravno na 167 dan leta 2024 bo v dolenjski prestolnici na sporedu mednarodni atletski miting. Gledalci bodo lahko prvič uživali na novi tribuni. 

V Novem mestu bo tamkajšnji atletski klub Krka na stadionu Portoval, ki se nahaja streljaj od avtobusne postaje in bolnišnice, priredil mednarodni atletski miting v večih kategorijah. Šlo bo za mladince in mladinke (U18), kakor tudi za kadetske selekcije (U16). Članska zasedba, pa bo že petintridesetič na mitingu. Ta prinaša večplastne cilje, med katerimi je izpostavljen nastop vrhunskih atletov, kar bo domačim mladim športnikom omogočilo učenje in priložnost za pridobitev točk za svetovno rang lestvico. Gre za malce višjo raven mitinga, saj je vključen v koledar World Athletic na nivo serije Svetovnega izziva (World Challenger). Denarni sklad je deset tisoč evrov.

Pri članih in članicah gre tu za četrti miting letos v tem rangu tekmovanja. Štiri ure poslastice si bodo lahko obiskovalci ogledali brezplačno. Pričetek dogajanja pa ob petih (17:00) popoldne, kjer bomo na delu videli več kot 200 udeleženk in udeležencev iz treh kontinentov in 15 držav. Atletska zveza Slovenije, pa bo na svojem youtube kanalu prenašala miting iz Novega mesta.

Denimo pri dekletih bo v disciplini 200 m zagotovo glavno ime 21-letna Beatrice Masilingi iz Namibije, ki je bila šesta na zadnjih OI v Tokiju in trikrat srebrna iz mladinskega SP. Afričanka bo imela konkurenco v nemški predstavnici Lisi Marie Kwayie, tretjo v štafeti Nemčije 4X100 na dvoranskem SP v Dohi, ki je bil februarja letos. Martina Ratej bo v disciplini met kopja glavna favoritinja. Enako velja za drugo našo reprezentantko Majo Mihalinec, zdaj poročeno Zidar v disciplini  100 m.

Od naših predstavnic bomo na delu videli 23-letno Sevničanko, članico  kluba Viva Brežice Niko Glojnarič, ki je bila izvrstna na nedavnem EP v Rimu.

Lex Rewell-Lewis

Tudi pri fantih ne bo manjkalo zanimivih obrazov. Denimo v disciplini 400 metrov bo glavni favorit prvak Oceanije Lex Rewell-Lewis. Dvajsetletnik iz Nove Zelandije lovi rezultat pod 46 sekundami. Vzhajajoča atletska zvezda Slovenije, 20-letni Ptujčan Anej Čurin-Praprotnik, ki je nastopil na nedavno končanem EP v disciplini 100 m bo s številko 210 na prsih skušal ugnati vso konkurenco. V skoku s palico bomo lahko občudovali kar nekaj odličnih tekmovalcev. Eden bolj znanih obrazov je 30-letni Celjan Robert Renner. Slovenski reprezentant je bil mladinski svetovni prvak. Osvojil pa je tudi bron na članskem EP.

Leave a reply