WTT
Ostali športi

Peti igralec sveta je bil tokrat premočan za Jorgića

Najboljši slovenski namiznoteniški igralec, Darko Jorgić, je v osmini finala svetovnega prvenstva v Durbanu moral priznati premoč Kitajca Liang Jingkuna. Peti igralec sveta je bil boljši s 4:1 (10, 5, -9, 6, -7, 7). S tem je v Južni Afriki tudi konec slovenskih nastopov.

Pred dobrim mesecem dni je Jorgić, ki je med prvenstvom na svetovni lestvici pridobil eno mesto in je zdaj dvanajsti, na turnirju prvakov v Macau s 3:2 (-8, -12, 5, 11, 8) premagal Liang Jingkuna. Dve leti starejši Kitajec se je zelo dobro pripravil na igro 24-letnega Hrastničana, ki je v prvem nizu vodil že s 7:3 in 8:4. Ob boljšem servisu je Liang na osmi točki Jorgića ulovil, nato pa prvi prišel do zaključne žogice. Prvo je varovanec slovenske selektorice Andreje Ojsteršek Urh še ubranil, ne pa tudi druge.

Tudi pod vtisom izgubljenega uvodnega niza je Jorgić začel drugega, v katerem je zaostajal z 0:6. Nekaj upanja za preobrat se je pojavilo, ko je dosegel štiri zaporedne točke in zaostanek znižal na 5:9, toda v končnici je bil Kitajec spet boljši.

Med drugim in tretjim nizom se je Hrastničan spet zbral, začel je tudi bolje servirati in vračati servise nasprotniku, prav tako je bil nevaren z bekend udarcem. Prav Jorgić je prvi prišel do dveh točk prednosti (6:4), vendar ga je na sedmi točki Liang ulovil in povedel z 9:8. Po minuti odmora je bil tokrat v končnici bolj zbran Jorgić, ki je odlično začel četrti niz, saj je povedel s 6:3. Žal do konca niza ni osvojil niti točke.

Svojo najboljšo igro v dvoboju je najboljši slovenski igralec prikazal v petem nizu, ko je po izidu 2:2 dosegel pet zaporednih točk in niz brez večjih težav tudi dobil. Žal se je v šestem nizu ponovila zgodba iz prvega in četrtega niza, kajti do šeste točke sta bila tekmeca še skupaj, v končnici pa je bil boljši Kitajec, ki bo v četrtfinalu igral proti Japoncu Tomokazu Harimotu.

»Videla se je razlika od najinega zadnjega dvoboja. Jingkun je ves čas vedel, kaj igra, dobro je bil pripravljen na moje udarce in od začetka do konca je igral odlično. Ključna sta bila prvi in tretji niz, ko sem že bil v vodstvu, predvsem to velja za prvi niz, nato pa sem oba izgubil. Morda bi se vse skupaj končalo drugače, če bi povedel, ampak nimam si česa očitati. Zmaga Jingkuna je zaslužena in še enkrat se je pokazalo, kako Kitajci vedno dobro igrajo na svetovnih prvenstvih ali olimpijskih igrah, ko ničesar ne prepustijo naključju. Žal nisem prišel v četrtfinale, kar je bila moja želja, ampak zdaj moram na to čim prej pozabiti. Videl sem, da lahko igramo proti vsakomur in že zdaj začenjam priprave na olimpijske igre v Parizu, ko bom skušal narediti korak naprej,« je po svojem zadnjem nastopu v Dubranu dejal Jorgić, ki je pred tem v Durbanu premagal Argentinca Horacia Cifuentesa in Portugalca Tiaga Apolonia, oba s 4:1, v boju za osmino finala pa gladko s 4:0 še Francoza Alexisa Lebruna, 18. igralca sveta.

Pred Jorgićem sta v posamični konkurenci izpadla še Deni Kožul, za katerega je bil v drugem krogu usoden Japonec Yukiya Uda s 4:1, pred tem pa je Logatčan v prvem krogu premagal njegovega rojaka Mizukija Oikawo in Ana Tofant, za katero je bila v prvem krogu s 4:0 usodna Hrvatica Ivana Malobabić.

Tofantova je s Katarino Stražar igrala še v dvojicah. Po zmagi v prvem krogu nad tajsko dvojico Orawan Paranang in Suthasini Sawettabut s 3:2 sta bili v drugem krogu boljši od njiju Tajvanki Huang Yi-Hua in Chen Szu-Yu. V dvojicah je igral tudi Jorgić, ki je s Čehom Tomašem Polanskym v prvem krogu do zmage prišel brez boja, v drugem sta bila s 3:0 boljša od italijanske dvojice Mihai Bobocica in Niagol Stoyanov, v osmini finala pa sta ju z 0:3 zaustavila Kitajca Lin Shidong in Lin Gauyuan.

Vir: NTZS

Leave a reply