Nogomet

Nogometaš Maribora pozitiven na doping testu

V Ljudskem vrtu je potekala izredna konferenca, na kateri so javnost seznanili, da je Martin Milec prejel 4-mesečno prepoved igranja nogometa zaradi pozitivnega primera na dopinški kontroli dne 27.8.2020, po tekmi Maribor – Coleraine.

Izjave za javnost (nkmaribor.com):

Dr. Matjaž Vogrin, vodja zdravniške službe NK Maribor: “Pri Martinu je bila postavljena diagnoza, s terapijo s pršilom, kjer je zapisano, da uporablja zdravilo, ki ni dopinško sporno. Zdravilo Ventolin mu ni pomagalo in po nasvetu lečečega zdravnika je prišlo do zamenjave zdravila, ki pa ga je začel jemati v dobri veri, da ne potrebuje dodatne protidopinške obravnave, saj gre za eno izmed dveh najbolj razširjenih zdravil proti astmi. Pri postopku ob dopinškem testu po tekmi proti Colerainu je Martin takoj navedel vsa zdravila, ki jih je uporabljal, vključno s tem, za katerega je bil trdno prepričan, da je dovoljeno. V tem primeru je treba izpostaviti, da igralec ni nikoli ničesar prikrival. Ko smo bili soočeni s tem primerom, smo tudi samo proučili za kakšen primer gre. Trdno verjamemo, da ni šlo za zlorabo dopinga, ampak za splet nesrečnih okoliščin.”

Martin Milec: “Za menoj sta dva najtežja, peklenska meseca v moji karieri. Gotovo sem jaz tisti, ki mi je v tem primeru najtežje. Zgodila se je neverjetna napaka z vseh strani. Menil sem, da je uporaba predpisanega zdravila za moje težave, ki se najbolj pojavljajo v obdobju ob koncu poletja, dovoljena. Zdravilo sem vzel v prepričanju, da ne kršim nobenih pravil. Krivda je ne glede na okoliščine v tem primeru delno tudi moja, za kar prevzemam del odgovornosti in sprejemam kazen. Sem pa zdravilo vzel predvsem in izključno zaradi zdravljenja moje bolezni, ki se v tem obdobju leta najbolj pojavi. Ničesar nisem v nobenem trenutku skrival, prav zato mi v klubu vsi ves čas stojijo ob strani. Nikdar v preteklosti nisem in nikdar v prihodnosti ne bom niti pomislil na to, da bi posegel po kakršnemkoli poživilu z namenom, da bi bil boljši na igrišču. To sem jemal, da sem lahko normalno treniral in igral. Morda bodo zdaj ljudje ob tej informaciji imeli drugačne pomisleke, toda to je celotna resnica. Med čakanjem na razplet sem imel čas za razmislek in ugotovitev je tudi zdaj enaka: imam mirno vest, saj nisem namerno vzel ničesar prepovedanega. Odkar sem začel s profesionalnim igranjem nogometa, čutim te težave. Žal mi je, da je prišlo do tega. Vem, da bo ta primer pomenil določen madež na moji karieri, a hkrati vem, da nisem naredil ničesar narobe. Kar vedo tudi v klubu in vsi moji najbližji, kar je zame v celotni neprijetni zgodbi najpomembnejše.”

Oliver Bogatinov: “Izredno težko obdobje je za nami, prisotna so močna čustva. Kot je pojasnil dr. Vogrin, imamo ničelno toleranco do dopinga, ampak v tem primeru se je v nogometnem žargonu zgodil ‘kiks’. Glede na trenutno situacijo v klubu in v svetu se zavedamo, da vse zdravniške službe v svetu ter seveda tudi pri nas delujejo v izrednih razmerah. Zato je ta primer razumljiv. Zdravniška služba opravlja izjemno dobro delo in ima polno podporo kluba, prav tako kot Martin, ki ni imel nobenega namena kogarkoli ukaniti. Martin po današnjem dnevu ne sme trenirati in se lahko priključi zadnji mesec prestajanja kazni. V tem času pa ne bomo iskali zamenjave, ker zamenjave za Matina ni. Imamo dovolj širok kader do zimskega premora, da ga nadomestimo, tako da bomo v nadaljevanju sezone iskali notranje rezerve.”

Comments are closed.