foto Aleksander Sokler
Ostali športi

Najbolj zadovoljen je bil Štromajer, preobrat v Kopru za zmago Kamničanov

V tekmi četrtega kroga državnega prvenstva sta se na kopališču Kodeljevo ekipi Ljubljane Slovana in Branik Maribora razšli z neodločenim izidom 9:9 (1:3, 4:4, 2:1, 2:1). Tudi v prihodnjem krogu bodo Ljubljančani igrali doma, in sicer bodo v soboto, 11. marca, gostili Calcit Water Polo, medtem ko bodo Mariborčani prosti.

Ljubljana Slovan – Branik Maribor  9:9 (1:3, 4:4, 2:1, 2:1)
Ljubljana – Balon na kopališču Kodeljevo, gledalcev 100, sodnika: Radonjič, Vehovec.

Ljubljana Slovan: Lazić, Karničar; Stefanović 1, Čanč 1, Potočnik 2, Ćetković, Gligorijević, Fakin, B. Kirasič 2, Čarni, Poličnik, Puš 3, Petrovčič. Trener: Jure Škof.
Branik Maribor: Jukić; Pajnik, Anzulović, Seljak 1, Globovnik 1, Kačič, Pevec 5, Uremović, Šulek, Herzog, Rajšp 1, Popović 1. Trener: Tomislav Gradski.

Na prvem turnirju lige AWL so Ljubljančani v Gradcu visoko premagali Mariborčane, izid je bil 15:7, vendar so bili takrat varovanci Tomislava Gradskega brez vseh svojih letošnjih okrepitev, Aljaža Pevca, Mateja Rajšpa, Marina Jukića, Nevena Popovića in Jerka Anzulovića, medtem k za ljubljansko ekipo še ni igral Luka Gligorijević. Z njimi so Mariborčani popolnoma druga ekipa, kar so v letošnjem državnem prvenstvu že okusili Koprčani in Kamničani, v ligi AWL pa tudi Kranjčani. Ni prav veliko manjkalo in bi praznih rok ostali tudi Ljubljančani, saj so bili gostje večji del tekme v vodstvu, imeli pa so tudi zadnji napad in igralca več.

Tekmo, ki si jo je gledal tudi Krištof Štromajer, trener AVK Triglava in selektor slovenske reprezentance, so bolje začeli mariborski vaterpolisti, ki so po dveh golih Pevca, oba je dosegel iz petmetrovke in enemu Jurija Seljaka na prvi odmor odšli s prednostjo dveh golov. Za domačine je mrežo zatresel le Martin Puš, že v prvi četrtini pa se je nekajkrat v vratih izkazal Marin Jukić. V drugi četrtini je Enej Potočnik izenačil na 3:3, vendar so Mariborčani po novih dveh golih Pevca, spet jih je dosegel iz petmetrovke, Ljubljančanom pobegnili za tri gole (7:4). Za nekoliko mirnejše nadaljevanje domače ekipe je minuto pred koncem prvega polčasa poskrbel Vukašin Stefanović.

Zelo napeto je bilo tudi v tretji in četrti četrtini. Tretjo so bolje začeli domačini, ki so z goloma Branka Kirasiča in Potočnika izenačili na 7:7, toda Rajšp je izkoristil prednost igralca več in tudi ob zadnjem odmoru so vodili Mariborčani. Mladi Kirasič je pet minut pred koncem tekme še enkrat izenačili (8:8), v eni najlepših akcij na tekmi pa je Luka Globovnik ob igralcu več Mariborčane spet popeljal do minimalnega vodstva. Že v naslednjem napadu je s svojim tretjim golom za novo izenačenje poskrbel Puš, ki je bil v sami končnici tekme tudi izključen. Tokrat gostje prednosti igralca več niso izkoristili.

Na koncu je bil najbolj zadovoljen Štromajer, saj je njegova ekipa, ki je bila v tem krogu prosta, ostala na prvem mestu, ob tem pa je videl dobro vaterpolsko predstavo z obeh strani.

Izjavi po tekmi

Jure Škof, trener Ljubljane Slovana: »Tekma zagotovo ni bila slaba in gledalci so lahko prišli na svoj račun, vendar z našo igro vseeno ne morem biti zadovoljen. Mariborčani so odlično zaprli našega centra, tako da bi morali biti bolj natančni s streli od daleč, vendar smo v tem elementu igre zatajili. Če iz toliko strelov ne zadeneš, nastanejo težave. Lahko bi jim pobegnili za dva gola, toda na koncu smo reševali točko. Pred nami je še naporno prvenstvo, morali bomo samo še več trenirati in biti bolj natančni pri strelih na nasprotnikova vrata.«

Tomislav Gradski, trener Branik Maribora: »Za nami je odlična tekma, in to z obeh strani. Mislim, da smo oboji energijsko prazni. Mi smo zaustavili protinapad domačinov, kar je bil naš osnovni cilj. V napadu bi bili lahko večkrat uspešni z igralcev več, vendar je tudi to sestavni del igre, tako kot tudi sodniške napake in to, da se trenerji vedno ne strinjajo s sodniškimi odločitvami. Skratka, vse to smo danes videli, točka je za nas velik uspeh, kajti zame so Ljubljančani še vedno prvi favorit prvenstva, še zlasti, ker jim je manjkal Cuomo. Toda tudi mi imamo še veliko prostora za napredovanje, kar se bo zagotovo videlo v nadaljevanju prvenstva.«

Vaterpolisti Grafist Kopra so tudi v petem krogu državnega prvenstva ostali brez točk, saj jih je s 13:8 (1:5, 1:1, 7:1, 4:1) premagal Calcit Water Polo. Koprčani bodo v prihodnjem krogu spet igrali doma, v goste jim prihaja AVK Triglav, Kamničane pa čaka še eno gostovanje, in sicer v Ljubljani. Obe tekmi bosta 11. marca.

Grafist Koper – Calcit Water Polo  8:13 (5:1, 1:1, 1:7, 1:4)
Koper – Olimpijski bazen v Kopru, sodnika: Carič, Homovec.

Grafist Koper: Lončarevič, Janošević 2, Krivičić 3, Fičur, Nastran, Bašić, Turkovic 2, Sajko, Šulić, Jaćimović 1, Parovel. Trener: Marino Cetin.

Calcit Water Polo: Žurbi, Brišnik, Stele 2, Sokler 2, Gledec 1, Leskovec 1, Kordež, Blažević 1, Gole, Cerar 3, Briški 3, Bergant. Trener: Gašper Šenica.

Koprčani so pred današnjo tekmo v vseh treh dozdajšnjih tekmah letošnjega državnega prvenstva ostali praznih rok, medtem ko so Kamničani igrali neodločeno z Ljubljano Slovanom. V ligi AWL so pred dobrim mesecem dni v Kranju, z golom razlike, zmagali predlanski državni prvaki, ki so v začetku druge četrtine zaostajali že za pet golov (1:6). A na sredini tretje četrtine so izid že izenačili, na zadnji odmor pa so odšli s prednostjo dveh golov. Na koncu so zmagali celo s petimi goli razlike.

Domači vaterpolisti so tudi tokrat igrali v nepopolni zasedbi, toda z golom Milisava Janoševića so po petih minutah igre vodili s 3:0, ko pa je Amel Turkovic v prvi minuti druge četrtine zadel za 6:1, je vse kazalo na njihovo zmago. Toda s tem se nikakor niso sprijaznili Kamničani, ki so v tretji četrtini uprizorili popolni preobrat. Martin Stele je v peti minuti tretje četrtine izenačil izid na 6:6. Turkovic je v naslednjem napadu Koprčane še zadnjič popeljal do vodstva, kajti po golih Steleta in Luke Soklerja so gostje prišli do lepe prednosti. V začetku zadnje četrtine je Janošević še vrnil nekaj upanja za koprsko ekipo, vendar so gostje nadaljevali z učinkovito igro in prišli do prve zmage v letošnjem državnem prvenstvu.

Izjavi po tekmi

Teodor Bašič, igralec Grafist Kopra: »Začeli smo dobro, vodili smo s 5:1, nato smo v drugi četrtini še držali korak z njimi in ohranili prednost, toda v tretji četrtini nam ni šlo prav nič od rok. Že vso sezono imamo veliko težav s poškodbami, vendar tudi to ni opravičilo. V drugem polčasu ni bilo nič dobrega.«

Gašper Žurbi, igralec Calcit Water Polo: »Prišli smo do prve zmage v državnem prvenstvu, vendar smo si v prvi četrtini zelo otežili tekmo. Domačine smo morali loviti skozi vso tekmo, vendar smo se zbrali in jo uspešno pripeljali do konca.«

Vir: ZVDS

Leave a reply