Košarka

Na šport se “požvižgamo”…

Nekdanji slovenški košarkar Peter Vilfan, je na svojem Facebook profilu objavil zapis, v katerem se sprašuje, kaj se bo zgodilo s slovenskim športom. Kot je mogoče opaziti, ob vseh ukrepih Vlade RS, je šport znova “zapostavljen”.

Zapis navajamo v celoti in brez popravkov:

“Vlada pripravlja že sedmi paket protikoronske zakonodaje in še sedmič zapored kot kaže šport ne bo niti omenjen. No, menda je bila v šestem paketu omenjena  Planica in začasna ustavitev plačila nekaterih njenih obveznosti do države. In to je vse! Kot da šport v tej državi ne obstaja, kot da se s športom ne ukvarja praktično celotna populacija od najmlajših pa do najstarejših prebivalcev. Kot da slovenski šport ni ena od najbolj razvitih, uspešnih, koristnih, zdravih in v svetu priznanih dejavnosti, ki nima konkurence, ko gre za prepoznavnost in promocijo naše male a čudovite Slovenije. Kaj morajo slovenski športniki in športnice še narediti, da bodo deležni vsaj enakopravne obravnave s strani naše politike? Kdaj se je nazadnje za šport zavzel kak poslanec ali poslanka, minister, državni sekretar ali celo kak nižji državni uradnik? Že dolgo časa nihče! Pa da ne bo pomote, nič boljše ni bilo pod prejšnjo vlado! Vsaj v tem je kontinuiteta zagotovljena! Ali res kdo misli, da bo slovenski šport v teh težkih in zahtevnih časih preživel brez pomoči države? Ministrica, zadolžena tudi za šport, je celo izjavila da se je šport vedno sam znašel in se bo pač tudi tokrat!

Razumem, da so prioritete zdravstvo, gospodarstvo, sociala, šolstvo… Ne razumem pa zakaj so v prvih šestih mega zakonskih paketih (vrednih nekaj milijard evrov) tudi številne zadeve in področja oz. dejavnosti, ki s korona krizo nimajo nobene zveze!

Ne razumem tudi, da se športna sfera tako mlačno odziva na vse to dogajanje. Kje je tu predvsem Olimpijski komite Slovenije, najvišja in najmočnejša športna institucija pri nas? Kje je njegov predsednik? Zakaj se ne oglaša, opozarja na katastrofalno situacijo, nastopa v medijih, poziva vlado, ministrico, poslance naj vendar kaj naredijo! Kje so predlogi, rešitve, zahteve? Čas je za akcijo, pisanje nekakšnih vljudnostnih pisem očitno ne zaleže! Šport nam pred očmi propada, klubi in društva ugašajo, mladi in otroci so iz njega izključeni, starejši pa so že pozabili, kaj je ukvarjanje s športom. Kmalu tudi tekmovalnega vrhunskega športa ne bo več! Ali pa ga bo ostalo samo za vzorec! In temu primerni bodo tudi rezultati!

Za konec pa še primer kako to rešujejo v Srbiji! Tamkajšnja vlada je pred nekaj dnevi namenila izrednih 10 milijonov evrov za pomoč športu v teh težkih kritičnih časih in razmerah. Da bodo panožne zveze in klubi preživeli letošnjo in lahko začeli naslednjo sezono. In tako še naprej dosegali vrhunske rezultate, s tem pa privabljali predvsem mlade in otroke, da bodo šli po poti svojih vzornikov!”

Comments are closed.