Ostali športi

Mariborčani po svoj enajsti naslov, Novomeščani po drugega, ponovitev lanskoletnega finala v ženski konkurenci

Tako kot lani se bosta tudi v letošnji sezoni v finalu 1. SNTL za ženske pomerili ekipi Kajuh Slovana in Keme Murexina iz Puconcev. Naslov branijo Ljubljančanke, ki so v vlogi favoritinj tudi v letošnji sezoni. Prva tekma bo v soboto, ob 17. uri, v Zeleni dvorani OŠ Puconci. Finale se igra na dve zmagi.

Varovanke Špele Polončič so v rednem delu prvenstva v dvanajstih tekmah izgubile le pet posamičnih dvobojev, v polfinalu pa so izolski Arrigoni premagale s 4:0 in 4:1. Prav takšen je bil njihov izid s Pucončankami v rednem delu prvenstva, vendar Polončičeva opozarja, da so finalne tekme končnice vendarle nekaj posebnega in da so presenečenja vsekakor možna.

»Dobro, na papirju smo resda v vlogi favoritinj. Skozi vse leto smo bile prve, tudi v polfinalu nismo imele večjih težav, vendar bo vse to treba ponoviti še v finalu. Vsekakor je naš cilj, da ponovimo lanski uspeh, če se bo dalo, že po dveh tekmah. Ekipi se dobro poznata, saj sta že lani igrali v istih postavah. Obe ekipi sta leto dni starejši, igralke so malo bolj izkušene, zato si lahko obetamo zanimive dvoboje. Za nami je dolga sezona, za nameček pa imajo igralke še šolske obveznosti, nekatere imajo maturo, druge izpite na fakulteti, ker pa so vse neprofesionalne igralke, je normalno, da je zanje šola na prvem mestu. Če bodo naše igralke zbrane, vseeno mislim, da ne bi smeli imeti prevelikih težav kar se ubranitve naslova tiče,« je prepričana trenerka Kajuh Slovana, ki je kot igralka z Ljubljančankami dvakrat prišla do naslova državnih prvakinj, lani pa prvič še kot trenerka.

»Že z uvrstitvijo v finale končnice smo presegli svoja pričakovanja. Res je, da smo imeli v polfinalu tudi malo sreče, ker za Ravenčanke ni igrala Nuša Kadiš. Prvi cilj bo, da dekleta prikažejo svoj najboljši namizni tenis, ki so ga v tem trenutku sposobne prikazati, saj je zaradi šolskih obveznosti trening nekoliko okrnjen, Ana Kovačec pa tako ali tako študira medicino in je z nami le ob petkih. Kajuh-Slovan ima močnejšo ekipo od naše, zato bo že vsaka posamična zmaga za nas lep uspeh, želimo pa si, da bi prišlo čim več gledalcev in da bi bil to praznik ženskega namiznega tenisa v Pomurju,« pa je želja Mirka Ungerja, trenerja puconske ekipe, ki je redni del prvenstva končala na drugem mestu. Pucončanke so izgubile le tri tekme, v polfinalu pa so na obeh tekmah s 4:2 premagale Fužinar Inter Diskont.

Za Kajuh Slovan igrajo Lara Opeka, Enya Moltara, Tjaša Novak, Nuša Bolte in Katarina Lešnjak, za Kemo Murexin pa Ana Kovačec, Blažka Harkai in Ema Crnkovič.

Kdaj bosta na sporedu druga in morebitna tretja tekma, še ni določeno, ker je prihodnji teden v Havirovu na Češkem mednarodni turnir za kadete in mladinke.

V letošnji sezoni se bosta prvič v finalu končnice 1. SNTL za moške pomerili ekipi ŠD SU, ki brani lanskoletni naslov in Maribora, ki je do zdaj slavil že desetkrat, zadnjič leta 2020. Prva tekma bo sporedu v soboto, ob 17. uri, v mariborski dvorani Tabor, druga bo prihodnjo soboto, 3. junija v Novem mestu, kjer bo tudi morebitna tretja tekma.

Novomeška ekipa, ki je po rednem delu prvenstva z enim porazom osvojila prvo mesto, je v polfinalu končnice v gosteh premagala Kemo Murexin s 4:3, doma pa s 4:1.

»Kot sem povedal že pred polfinalom, je ekipa Puconcev izjemna in ima tri kakovostne igralce. Nobena tekma ni bila lahka. Tako tista pri njih kot tudi domača, čeprav se je rezultat slednje končal s 4:1 nam v prid. Jure Slatinšek je v prvem nizu poskrbel za preobrat, potem ko je Zelko že vodil z 10:4, a je niz na koncu pripadel Juretu, ki je tudi kasneje odigral na zelo visoki ravni. Tudi v dvojicah sva bila z Jožkom Omerzelom že v zaostanku z 0:2, pa sva potem na koncu zmagala. Sicer pa čestitam ekipi Puconcev za res uspešno sezono,« se je polfinalnega obračuna s Pucončani dotaknil Uroš Slatinšek, trener in najboljši igralec novomeške ekipe, ki ga uvrstitev Mariborčanov v finale ni presenetila.

»Pred tekmo sem napovedal, da so možnosti 50:50 in tako se je tudi izkazalo. Če so v prvi tekmi slavili Korošci, so nato Štajerci dvakrat odigrali boljše v svoji dvorani. V tretji tekmi so prav vsi Mariborčani odigrali na visokem nivoju in to je prevesilo tehtnico. Štajerci so zasluženo v finalu.«

Obe letošnji medsebojni tekmi so dobili novomeški igralci. »Mislim, da se vsi igralci dobro poznamo in verjamem, da bo finale zanimiv. Ko si tekme sledijo ena za drugo, v kratkem časovnem obdobju, je normalno, da vsi igralci tretjo tekmo igrajo na visoki ravni, tako da menim, da je forma prišla od tod. Prednost ene in druge ekipe je ta, da imamo oboji v svojih vrstah tri zelo kvalitetne igralce, ki si želijo zmage. Izredno spoštujem vse igralce Maribora, še posebej svojega nekdanjega reprezentančnega kolega Komaca, ki me je veliko naučil na številnih mednarodnih tekmovanjih, ko sva bila skupaj,« Uroš Slatinšek s spoštovanjem govori o mariborski ekipi.

»Osnovni cilj je bila uvrstitev v končnico, ki smo jo dosegli. Že v rednem delu tekmovanja smo bili drugi, tako da smo imeli v polfinalu prednost domače dvorane, kar se je morda izkazalo za našo prednost v dvoboju z Ravenčani. Res je, da smo z Novomeščani letos izgubili obe tekmi, prvo celo z 0:4, vendar so se kar trije dvoboji končali z 2:3, kar pomeni, da bi bilo lahko tudi drugače. Zdaj igramo na višji ravni, zato pričakujem še bolj napeto tekmo, vsekakor pa jih bomo skušali presenetiti,« je pred prvo tekmo v Mariboru optimistično razpoložen Gregor Komac, nekdanji slovenski reprezentant, ki že dolga leta igra za mariborsko ekipo.

»Osebno mi ni najbolj všeč, da se igra le na štiri zmage, še zlasti zato, ker se v dvojicah nikakor ne najdemo, vemo pa, kako pomembne so te zmage. Dejstvo je, da je prvi igralec novomeške ekipe Uroš Slatinšek, tako da bomo svojo priložnost morali iskati proti njihovemu drugemu in tretjemu igralcu. Nekaj podobnega je bilo tudi proti Ravenčanom, kjer izstopa Mitja Horvat, ki ga je v tretji tekmi Tomaž Roudi celo premagal,« pot do mariborske zmage vidi Komac, ki ga ne bi presenetilo, če bi o državnem prvaku odločala tretja tekma.

»Mislim, da je tudi to možno. ŠD SU je v rahli prednosti, toda finalni obračuni so vedno odprti. Zadnji polfinalni tekmi proti Ravenčanom sta moja soigralca odigrala odlično, motivacija je na visoki ravni, in če bo v soboto v dvorani še veliko gledalcev, je vse možno. Nasprotnika spoštujemo, na papirju je močnejši od nas, ampak gremo na zmago,« je odločen Komac.

V polfinalu so Mariborčani v prvi tekmi v gosteh izgubili proti Fužinar Inter Diskontu z 2:4, v drugi so bili boljši s 4:3 in v odločilni tretji s 4:2. Za mariborsko ekipo v letošnji sezoni ob Gregorju Komacu igrajo še Matevž Črepnjak, Tomaž Roudi, Mladen Kuntner in Anej Bradač Vranc, za novomeški ŠD SU ob Urošu Slatinšku pa Jure Slatinšek, Jožko Omerzel, Mark Gazvoda in Maj Murn.

Vir: NTZS

Leave a reply