Foto: AVK Triglav Kranj
Ostali športi

Ljubljančani želijo Kranjčanom vrniti za poraz v prvi tekmi

V drugi finalni tekmi končnice državnega prvenstva bodo vaterpolisti Ljubljane Slovana na kopališču Kodeljevo v sredo, ob 19. uri, gostili AVK Triglav. Kranjčani so na prvi tekmi v svojem bazenu slavili z 12:8 (3:1, 4:2, 2:3, 3:2) in jih do ubranitve naslova ločita dve zmagi. Ob 18.30 bo na bazenu Pod Skalo v Kamniku na sporedu druga tekma za tretje mesto. V prvi je Branik doma zmagal z 12:7 (2:2, 4:1, 4:3, 2:1).

V prvi finalni tekmi končnice so si kranjski vaterpolisti do menjave strani priigrali štiri gole prednosti, ki so jih ohranili do konca tekme.

»Spet se je ponovila zgodba z nekaterih naših zadnjih tekem, ko smo slabo vstopili vanjo, nato pa smo morali ves čas loviti nasprotnika. Ob koncu druge četrtine smo jih skorajda že ulovili, z malo sreče bi jih morda tudi prehiteli, toda ne napad ne obramba nista bila na ravni, ki bi nam prinesla zmago,« je po porazu v Kranju dejal Jure Škof, trener ljubljanskih vaterpolistov, ki so prejšnjo sredo z drugačno predstavo v odločilni tretji polfinalni tekmi premagali Branik. V Kranju kot da ni bilo prave energije, in če bodo želeli, da se finalna serija ne konča po treh tekmah, bodo morali že v sredo prikazati popolnoma drugačno igro.

»Naš najboljši strelec Vukašin Stefanović je celo ostal brez gola, kar samo govori o tem, da imamo veliko rezerve v napadu. Preprosto bomo morali biti bolj učinkoviti z razdalje. Imeli smo veliko odprtih strelov, ki so jih Kranjčani blokirali ali pa jih je Jure Beton, ki je bil v vratih odličen, ubranil. Morali bom biti bolj natančni, tako kot smo bili recimo prejšnjo sredo v Mariboru. Druga stvar, ki jo bomo morali popraviti, je igra v obrambi, kjer bomo morali biti bolj agresivni in ne dovoliti nasprotniku, da neovirano strelja proti našim vratom,« način, kako priti do zmage, vidi Škof.

Ker se bo v sredo igrali na odprtem bazenu, bi to lahko bila prednost za ljubljanske vaterpoliste, saj Kranjčani v letošnji sezoni zunaj še niso igrali. Toda tudi Mariborčani pred drugo polfinalno tekmo niso, pa so Kodeljevo vseeno zapustili z zmago po boljšem izvajanju petmetrovk.

»Ali se igra v notranjem ali zunanjemu bazenu, je nepomembno. Vaterpolo se tako ali tako igra v vodi, kjer bo tudi padla odločitev,« je dejal trener ljubljanskih vaterpolistov.

Po zmagi na prvi tekmi so Kranjčani pred drugo lahko popolnoma neobremenjeni. Prvič v letošnji sezoni so do zmage proti Ljubljančanom prišli s tako veliko razliko. Tudi, ko so se jim Ljubljančani približali na gol zaostanka (3:4), se niso zaustavili in so že do konca druge četrtine prišli do štirih golov prednosti.

»Tekma še zdaleč ni bila lahka, kajti tudi ko enkrat povedeš za tri, štiri gole razlike, je treba to vodstvo ohraniti, kar ni vedno ravno lahko. Ampak da, ves čas se pogovarjamo, da moramo že od prve sekunde naprej tekmo usmeriti v našo smer in odziv igralcev je bil odličen. Dejansko so spoštovali, kar smo se dogovorili in potem je bilo nekoliko lažje. Še vedno pa je bilo treba držati tempo in biti osredotočen na igro. S te strani velike čestitke ekipi, ampak to je šele prva stopnička do tam, kamor želimo priti,« je bil s prikazano igro svojih varovancev na prvi tekmi finalne serije zadovoljen Krištof Štromajer, trener AVK Triglava.

Na prvi tekmi se je spet pokazalo, da je obramba pogosto ključ do zmage.

»Tu ni kakšne filozofije. Sam pravim, da obrambe dobivajo prvenstvo, napad pa tekmo, zdaj pa naj si vsak zase razlaga povedano. Ampak, če je obramba prava, je potem lažje igrati v napadu. Podobno bomo morali igrati tudi v sredo, ko bomo prvič v sezoni igrali na odprtem. Vseeno je to velika razlika, saj vso sezono treniramo v notranjem bazenu. Kar je je, smo kot vojaki, ko nas zbudite, moramo igrati kjerkoli. Če bodo fantje prikazali takšno zagnanost, ki jo dajejo od sebe, jim ne bom mogel ničesar očitati,« je še dodal Štromajer.

Za Kamničane najpomembnejša tekma sezone

Kopališče Pod Skalo bo v sredo doživelo letošnji ognjeni krst, kamniški vaterpolisti pa si bodo pred svojimi navijači skušali priboriti še tretje tekmo za končno tretje mesto. V prvi, v kateri so igrali v zelo okrnjeni zasedbi, so bili boljši Mariborčani, v drugi jim bodo želeli vrniti za poraz.

»Ker smo tekmo v Mariboru izgubili, je to za nas najpomembnejša tekma sezone. V sredo igramo na domačem bazenu, pred domačimi navijači. Analizirali smo prvo tekmo, pripravili se bomo, da popravimo napake, ki smo jih delali na prvi tekmi. Tekma bo spet težka. V ekipo se vračajo igralci, ki niso bili na prvi tekmi,« je optimistično razpoložen Gašper Šenica, trener Calcit Water Pola.

»Prva tekma v Mariboru je bila zelo težka, kajti po porazu z Ljubljančani v polfinalu končnice se ni bilo ravno preprosto pobrati, zato si fantje zaslužijo čestitke. Želim si, da bi v sredo končali prvenstvo, zavedamo pa se, da nam ne bo lahko. Kamničani imajo izkušeno ekipo, ki na prvi tekmi ni igrala v polni zasedbi. Zdaj bodo. Kolikor mi je znano, se nekateri vračajo, tako da si lahko obetamo še eno napeto tekmo,« pa je pred drugim obračunom na končno tretje mesto dejal Tomislav Gradski, trener Branik Maribora.

Vir: ZVDS

Leave a reply