Foto: KZS
KošarkaSlovenija

Kdo so naslednji nasprotniki Dončića in druščine v Grčiji?

Četrtek popoldne bo za našo moško košarkarsko reprezentanco tekma za biti ali ne biti. Sekulić bo s sodelavci in varovanci po dnevu oddiha iskal izhod iz krize.

Nasprotnik Slovenije bodo oceanski podprvaki, ki nosijo razna imena kot kiviji, povsem črni in podobno. Ne gre za katerokoli reprezentanco, ampak za selekcijo, ki s pristopom, borbenostjo, nepopustljivostjo in meti z razdalje zadaja glavobole  nasprotnikom. Potegujejo se za njihovo tretjo košarkarsko vozovnico na olimpijskem turnirju.

Naši fantje bodo morali pokazati povsem drug obraz kot proti južnim sosedom. Opravičeno je na udaru tudi slovenski selektor s sodelavci glede na videno in prikazano ter povedano. Manjkalo je borbenosti in energije pri vseh enajstih izbrancih, edini za pohvalo je kapetan, ki je po 92 tekmah čez lužo ter kljub poškodbam in utrujenosti še vedno na voljo izbrani vrsti.

Novozelandci so na svoji prvi tekmi premagali Hrvaško in upajo na preboj v polfinale tega turnirja. Gre za enega štirih, kjer si olimpijsko vozovnico priigrajo zgolj zmagovalci. Ob tem v Grčiji so borbe še v Španiji, Latviji in Portoriku. V Parizu je že osem udeleženk, ki čakajo še četverico. To so domača Francija, ZDA, Kanada, Nemčija, Avstralija, Južni Sudan, Srbija in Japonska. Pred štirimi leti so bili zlati Američani na krilih Kevina Duranta, srebrni Francozi in bronasti Avstralci, ki so ugnali naše košarkarje za tretjo stopničko zmagovalnega odra.

Zmagovalec turnirja v Pireju bo igral v skupini A z Kanado, Avstralijo ter zmagovalcem turnirja iz Valencie, kjer so prvi favoriti Španci.

Selektor Nove Zelandije je 50-letni nekdanji košarkar Pero Cameron. Reprezentanco je samostojno prevzel pred tremi leti in pol, pred tem pa je bil pomočnik. Njegov oče je potomec Britanskih priseljencev, mama pa je Maorka. Pred sedmimi leti je bil izbran v svetovno košarkarsko hišo slavnih. Kot igralec je bil kapetan svoje dežele na olimpijskih nastopih in na SP 2002, kjer je bila Nova Zelandija polfinalist, on pa med idealno peterico turnirja v ZDA. Slednjega je dobila tedanja Jugoslavija pred Argentino, Nemčija pa je ugnala kivije s Cameronom za bron. Je oče treh otrok, sinova Flynn in Tobias sta košarkarja, kakor tudi hči Laila.

🇳🇿 NOVA ZELANDIJA

Njihov kapetan je Rueben Te Rangi, ki bo čez tri mesece dopolnil 30 let. Branilec, visok 198 cm s številko 1 na prsih igra za domači klub Auckland Tuatara. V zadnji četrtini s hrvaško je blestel in bil tvorec preobrata ter zmage. Izjemno je prodoren in borben. Najboljši in najnevarnejši za slovenski koš bo nedvomno 35-letni Corey Webster, ki igra v domači ligi za enak klub kot kapetan. Njegov oče Tony prihaja iz ameriškega New Yorka…

Med pomembnejše košarkarje te dežele trenutne generacije lahko dodamo tudi 208 cm visokega centra ali krilnega centra, ki igra v Nemčiji pri sloviti Albi iz Berlina. Njegovo ime je Yannick Wetzell in bo v ponedeljek dopolnil 28 let. Na tem turnirju nosi dres s številki 5. Thomas-James ali krajše Tom Vodanovich (Vodanović), potomec Jugoslovanov, ki nosi dres s številko 15. Konec meseca bo 201 cm visok krilni center, ki igra v avstralski ligi za klub SA Melbourne Phoenix dopolnil tri desetletja. S številko 24 nastopa center Tyrell Harrision, ki igra za avstralski klub Brisbane Bullets in bo v soboto dopolnil 25 let. Gre za najvišjega košarkarja Nove Zelandije z 213 cm. Pet centimetrov manj s številko 8 meri dobri dve leti mlajši krilni center Sam Mennenga, ki igra v grški ligi za AS Karditsas. Krilo reprezentance je s številko 20 Jordan Ngatai. 31-letnik igra v Evropi ali natančneje na jugu Finske v mestu Tampere za klub Tampereen Pyrintö kot krilo. Eden redkih legionarjev je tudi Finn Delany s številko 3, ki igra v Španiji pri klubu Basket Zaragoza. Eden teh je tudi 31-letni igralec kluba Melbourne United v avstralski elitni ligi Shea Ili, ki nosi dres s številko 51. Izayah Le’afa si tudi kruh služi v sosednji Avstraliji pri klubu Sydney Kings, ki šteje 27 let in nosi dvojko na prsih.

Med dvanajsterico izbrancev s številko 11 je tudi selektorjev sin Flynn Cameron, ki je pred dnevi dopolnil 24 let. Igra na položaju branilca za novozelandski klub Taranaki Airs. On je srednji od treh otrok selektorja. 

V Sloveniji ima pravico do TV prenosov Šport TV, ki bo na svojem prvem programu danes od 15:30 s studijskim delom pričel s prenosom te pomembne tekme.

Leave a reply