Foto: Robert Kavčič
Kolesarstvo

Jubilejna dirka Italijanu, naš najboljši Domen Novak

Za nami je jubilejna trideseta dirka po Sloveniji. 138 tekmovalcev, pet etap, 25 ekip ter 840 km poti je za kolesarji. Med vsemi nastopajočimi je bila tudi sedemnajsterica Slovencev.

Pred enaintridesetimi leti (1993) je med 92 udeleženci slavil Boris Premužič pred Glivarjem, tretji je bil Gorazd Štangelj. Ta prva dirka je bila dolga kar 900 km. Doslej je zmagalo 25 različnih zmagovalcev. Po dve zmagi imajo Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jure Golčer, Diego Ulissi in Mitja Mohorič. Leta 1999 je slavil edini Neevropejec, Zimbabvijec Timoty-David Jones. Enemu so odvzeli naslov po dopinškem pregledu in dve dirki sta odpadli.

Od Murske Sobote pa vse tja do Novega mesta so kolesarji vrteli pedala na dirki po naši deželi. Pet različnih etap, kjer ima vsaka svoje pasti in čare. Med zadnjimi petimi končnimi “kralji” dirke najdemo štiri imena tekmovalcev iz dveh držav.

Filippo Zana iz Italije je bil najboljši v minulem letu. Pred njim je dve leti zaporedoma do krone prišel Tadej Pogačar. Pred petimi leti je dirka pripadla Diegu Ulissiju in pred šestimi Rogliču.

Tokrat smo v ospredju videli predvsem italijansko-španski dvoboj s primesmi z otoka in Skandinavskih dežel. Novost jubilejne dirke je bila tudi ta, da je v dveh etapah zavila tudi čez mejo na Madžarsko, Hrvaško in v Italijo. Kar 12.345 metrov višincev je morala karavana prekolesariti. Sama dirka pa že nekaj let poteka pod sloganom “Fight for green” (Boj za zeleno). Kar ima dvojni pomen: kolesarji na dirki se borijo za zeleno majico skupnega zmagovalca dirke, hkrati pa v ospredje postavljamo zavezanost Slovenije in slovenskega turizma varovanju okolja in trajnostnemu razvoju.

Zadnjo, zelo hitro etapo je dobil 23-letni irski kolesar Ben Healy. V igri za etapno zmago je bil tudi naš as, lani skupno drugi Matej Mohorič, a je na koncu zaostal. Drugi na peti etapi je bil norveški voznik Kristoff, tretji pa Orluis Aluar iz Venezuele.

Končne zmage na petdnevni preizkušnji, pa se je veselil 25-letni italijanski kolesar Giovanni Aleotti. Lanskoletnemu četrtemu mestu je mož iz nemške ekipe Bora Hansgrohe, kjer je od letos tudi Roglič dodal trdo prigarano zmago. Zmagovalec je po tem, ko je ugnal vso konkurenco povedal : ” Zmaga je zelo pomembna. Zelo sem vesel, saj gre za moj največji uspeh. Zahvalil bi se celotni ekipi, družini in prijateljem. Tudi na tej zadnji hitri etapi gre zahvala moštvenim kolegom, da sem prišel do sanj. ” 

Kraljevsko etapo, tisto sobotno z vzponom na Krvavec je dobil Španec Bilbao. Slednji in Aleotti sta bila boj za zeleno majico. Kot četrti na zadnji etapi je ciljno črto prečkal Luka Mezgec kot naš najboljši, takoj za njim pa je bil peti Matej Mohorič.

KONČNI IZIDI :

 1. Giovanni ALEOTTI (ITA) 🇮🇹
 2. Pello BILBAO (ŠPA) 🇪🇸
 3. Giullio PELLIZZARI (ITA) 🇮🇹
 4. Domenico POZZOVIVO (ITA) 🇮🇹
 5. Pablo CASTRILLO (ŠPA) 🇪🇸
 6. Paul DOUBLE (VBR) 🇬🇧
 7. Ben HEALY (IRS) 🇨🇮
 8. Filippo ZANA (ITA) 🇮🇹
 9. Stef CRAS (BEL) 🇧🇪
 10. Tobias JOHANNESSEN (NOR) 🇳🇴
 •  12. Domen Novak / UAE Team Emirates
 • 30. Matej Mohorič / Bahrain Victorious
 • 53. Jaka Marolt / Sava Kranj
 • 58. Luka Mezgec / Team Jayco-AlUla
 • 72. Tilen Finkšt / Adria Mobil
 • 86. Anže Ravbar / UAE Team Emirates
 • 87. Mihael Štajnar / Gusto Santic Ljubljana
 • 103. Matevž Govekar / Bahrain Victorious
 • 110. Natan Gregorčič / Gusto Santic Ljubljana
 • 114. Aljaž Turk / Adria Mobil
 • 115. Teo Pečnik / Sava Kranj
 • 118. Matic Žumer / Sava Kranj
 • 119. Marcel Skok / Adria Mobil
 • 122. Anže Skok / Adria Mobil
 • 130. Marcel Gladek / Sava Kranj
 • 132. Jaka Špoljar / Adria Mobil
 • 132. Gašper Otoničar / Sava Kranj

Med prvi desetimi po vseh petih etapah je bil znova na vrhu kolesar iz Italije. Lanskoletni zmagovalec je tekmovanje končal na osmem mestu. Po točkah je zmagal Aleotti pred Kristoffom, Mezgec je bil v tej kategoriji sedmi. Najboljši v kategoriji “gore” je bil Italijan Baldaccini pred Bilbaom iz Španije, tretji je bil britanski kolesar Double in tokrat naš najboljši Štajnar kot deveti. Med mladimi kolesarji je bil najboljši Pellizzari iz Italije pred Rollandom iz Francije, tretji je bil švicarski up Fabio Christen. Tu je bil deveti in naš najboljši Jaka Marolt, ki je bil skupno tretji najboljši Slovenec na dirki po Sloveniji letos.

Leave a reply