Foto: FB/HDD SIJ Acroni Jesenice
Hokej na leduSlovenija

Jeseničani pred bankrotom ali…?

Izjavo vodstva HDD SIJ Acroni Jesenice navajamo v celoti, brez popravkov.

Zadeva: IZJAVA ZA JAVNOST

Spoštovani.

V zadnjem obdobju so se v medijih (časopisi, spletni portali, družbena omrežja) o nas pojavile napačne informacije, ki mečejo negativno luč na klub ter vznemirjajo naše partnerje, igralce, navijače in pokrovitelje, zato vodstvo kluba podaja naslednje pojasnilo: V življenju pridejo vzponi in padci, gospodarske krize, naravne nesreče, COVID pandemija, vendar kljub temu živimo dalje. Tudi jeseniški hokej je imel skozi svojo 75-letno zgodovino krize, vzpone in padce, vendar je živel naprej, živi še danes in živel bo tudi jutri. Od same ustanovitve kluba je naš cilj vrnitev v ligo ICEHL, saj želimo igralcem omogočiti najvišji nivo tekmovanja v regiji, navijačem in mestu pa mednarodni športni dogodek. V januarju 2023 smo s strani vodstva omenjene lige prejeli informacijo, da lahko oddamo prijavo za priključitev, saj je liga iskala 14. klub za sezono 2023/2024. Prijavo smo oddali in sprejeli delegacijo lige, ki si je ogledala infrastrukturo na Jesenicah ter nam sporočila, da moramo v primeru vstopa v ligo v roku dvanajstih mesecev zamenjati ogrado ob igrišču ter kupiti video sistem, primeren za tekmovanje v ligi ICEHL. Skupen strošek bi znašal 290.000 evrov. Ob tem bi morali plačati tudi strošek pristopnine v znesku 150.000 evrov. Kljub zavedanju, da naš klub še ne dosega proračuna klubov, ki igrajo v ligi ICEHL, smo se bili z izzivom pripravljeni soočiti, zato smo prijavo oddali ter okrepili aktivnosti za pridobivanje dodatnih sredstev. Žal pri tem nismo bili tako uspešni, kot smo načrtovali. Po pregledu dokumentacije o poslovanju kluba in načrtov za projekt priključitve k ligi ICEHL nam je vodstvo lige ICEHL posredovalo povratno informacijo, da je projekt ekonomsko prešibek in predlagalo, da prijavo umaknemo, kar smo tudi storili. V medijih je bilo mogoče zaslediti interpretacijo izjave vodstva ICEHL, da si klub, ki je želel sodelovati v ligi ICEHL, ne more privoščiti nastopanja v ligi AHL, saj nismo oddali prijave. To je neresnica; vodstvo kluba nikoli ni izjavilo, da si klub ne more privoščiti nastopanja v ligi AHL, temveč, da ima klub pomisleke glede smiselnosti nadaljnjega sodelovanja v ligi AHL.

Prijave za sodelovanje v ligi AHL v sezoni 2023/24 nismo oddali iz več razlogov:
– klub se je v letih aktivnega delovanja razvil na višjo raven in čuti zrelost za nastopanje v ligi ICEHL, ni pa še finančno dorasel omenjeni ligi, za kar si v vodstvu kluba aktivno prizadevamo,
– zadnja leta vsako leto najboljše ekipe iz lige AHL odidejo iz lige igrati na višjo raven (Olimpija, Brunico, Asaigo, Feldkirch); vse to so ekipe, ki so bile v ligi AHL naši tradicionalni nasprotniki in so nam pomagali napolniti dvorano,
– menimo, da morata večna rivala Jesenice in Olimpija za obstoj resnega hokeja v Sloveniji nastopati v isti ligi,
– koledar tekmovanja in igralni sistem v ligi AHL po našem mnenju nista najbolj optimalna, – obisk na tekmah je v zadnjih dveh sezonah močno upadel (razlogi zgoraj).

V tem trenutku vso pozornost in energijo v klubu usmerjamo v prihodnje tekme, ki se bodo zvrstile v najpomembnejšem delu sezone, končnici tekmovanja v ligi AHL. Še vedno imamo več možnosti glede lige, v katero se bomo prijavili k sodelovanju v prihodnji sezoni (slovensko državno prvenstvo in/ali katera izmed mednarodnih lig). Dokončno odločitev bomo sprejeli po zaključku sezone ter o tem obvestili športno javnost. Vodstvo kluba prav tako demantira informacijo, ki se je pojavila na družbenih omrežjih, da je klub pred »sesutjem« oziroma bankrotom in da v sezoni 2023/24 ne bo aktiven. Šport, hokej in klub zaradi pomena, ki ga imajo za skupnost, ne smejo biti predmet kakršnihkoli obračunavanj, prav tako ne sponzorji, ki z glavnim sponzorjem na čelu že 75 let vlagajo vanje. Jeseniški hokej ima dragoceno mrežo podpornikov in hokejskih navdušencev, ki nas spremljajo skozi dobre in slabe čase in ne nehajo verjeti v nas – zavedamo se, da njihova podpora ni samoumevna in smo prav vsakemu od njih neizmerno hvaležni! Naj hokej ne bo poligon za zlonamerne govorice ter stresanje negativne energije preko družbenih omrežji, temveč priložnost za druženje v športnem duhu s prijatelji, znanci, družino. Pred nami je končnica tekmovanja v ligi AHL in sedaj imamo vsi skupaj priložnost, da z obiskom na tekmah pokažemo, da podpiramo naše hokejiste in jeseniški hokej. Naj za konec dodam še svoj osebni poziv – srčno vabljeni, da stopimo skupaj, se srečamo na tribunah na kateri izmed prihodnjih tekem ter v športno-navijaškem duhu skupaj podpremo našo ekipo na poti do vrha: Ena ekipa, eno srce!

Anže Pogačar,
direktor HDD SIJ Acroni Jesenice

Leave a reply