Foto: TZS
Tenis

Iz tretje v drugo ligo Davisovega pokala

Minuli teden se je naša pomlajena moška teniška reprezentanca v Ulcinju borila za napredovanje. V sedmeroboju jim je to tudi uspelo.

Nekdanji tenisač in reprezentant, zdaj pa 37-letni selektor Grega Žemlja je na jug Črne gore popeljal Artnaka, Dominka, Kupčiča, Šeška in Križnika. Dva tekmeca za napredovanje v “drugo ligo” Davisovega pokala. Nasproti so jim stali Makedonci, Črnogorci in nato še Moldavci. Napredovale so tri reprezentance. Obe najboljši v skupini in zmagovalec dvoboja drugouvrščenih ekip obeh skupin.  V drugi skupini so igrale Azerbajdžan, Ciper, Kosovo in Moldavija.

SLOVENIJA 🇸🇮

  • Bor Artnak je na četrti junijski dan dopolnil dvajset let. Zasavec je visok kar 193 cm in je trenutno 436 tenisač sveta.
  • Sebastian Dominko lahko igra med posamezniki, a je morda še boljši v igri dvojic. Sredi marca letos je Mariborčan dopolnil 21 let. Na ATP lestvici zaseda 994 mesto.
  • Jan Kupčič velja za odličnega igralca dvojic. Aprila je Pesničan vpihnil 23 svečk.
  • Matic Križnik je 1073 na ATP lestvici. Ljubljančan lahko igra tudi med dvojicami, a je 19-letnik veliko boljši v igri posameznikov.
  • Žiga Šeško velja za velik biser našega tenisa. Marca je osvojil svoj prvi mladinski turnir na Cipru, mesec kasneje še enega v Tuniziji. Talentirani Hrastničan šteje šele 15 let.

Za uvod so moči merili z reprezentanco Makedonije. Najprej je na peščeno igrišče stopil Matic Križnik, ki je žal izgubil dvoboj. Nato je Bor Artnak s 6:4 in 7:6 izid izenačil. Nakar sta v igri dvojic Dominko in Artnak morala nasprotnikom predati igro zaradi krčev 20-letnega Artnaka.

Drugi slovenski nasprotniki so bili nato domačini. Med posamezniki je najprej Slovenijo zastopal Sebastian Dominko, ki je po dveh urah igre moral priznati premoč Črnogorcu. Nato je po premoru, ki je zaradi neznosne vročine trajal več ur na igrišče stopil Bor Artnak. Slednji je moral zaradi krčev v dvojicah dan prej predati dvoboj Makedoncem. Tokrat je stisnil zobe in znova Sloveniji priigral točko. V igro dvojic je Žemlja poslal Kupčiča in Dominka, ki sta s 6:2 in 7:6 ugnala tekmece in spreobrnila izid v našo korist. Zanimivo, da so Črnogorci v prvem krogu s 3:0 ugnali Makedonce…

Dodatni obračun je v obmorskem mestu na skrajnem jugu Črne gore našim prinesel dvoboj z Moldavijo. Zmagovalec tega para si je zagotovil napredovanje. Znova je bil naš prvi predstavnik Dominko, ki je tokrat premagal tekmeca iz dežele med Ukrajino in Romunijo. Nato je slovenski prvi lopar, ki je dobil oba posamična dvoboja izgubil. Odločala je igra dvojic, kjer sta Dominko in Kupčič s 6:3 in 6:3 našim priigrala zmago in s tem napredovanje.

Foto: TZS

“Za nami je peklenski teden. Doživeli smo vse, kar lahko ponudi Davisov pokal. Vzponi in padci. Vsak je naredil kakšno napako, ampak vsak je tudi prispeval h končnemu uspehu. Bogatejši smo za pomembno izkušnjo. Ta rezultat nam daje nek dober zalet za naprej. Bo pa vsak igralec in tudi jaz kot selektor moral še marsikaj spremeniti, se izboljšati, da bodo na koncu rezultati boljši,” je po turnirju povedal slovenski selektor (kapetan) Grega Žemlja.

Leave a reply