Evropsko prvenstvoNogomet

Demiral kaznovan zaradi neprimerne proslave zadetka

Evropska nogometna zveza (UEFA) je po preiskavi proti turškemu reprezentantu Merihu Demiralu tega kaznovala s prepovedjo nastopa na dveh tekmah. Gol je proslavil s tako imenovanim volčjim pozdravom. Uefa je sporočila, da gre za neprimerno obnašanje 26-letnika.

Demirala tako ne bo v Berlinu na današnji četrtfinalni tekmi proti Nizozemski in tudi ne na polfinalni, če se bo njegova ekipa tja uvrstila.

Po svojem drugem golu v Leipzigu 2. julija je Demiral z obema rokama oblikoval znak in simbol “Sivih volkov” ob zmagi z 2:1 v osmini finala proti Avstriji. Podporniki desničarskega ekstremističnega gibanja Ülkücü, ki ga nadzoruje Zvezni urad za varstvo ustave v Nemčiji, so znani kot Sivi volkovi. V Turčiji je skrajna nacionalistična stranka MHP njen politični predstavnik in partner v zavezništvu z islamsko konservativno stranko AKP predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Demiral je pojasnil, da je tak način praznovanja povezan z njegovo turško identiteto. Aktivisti za človekove pravice so tak način proslavljanja kritizirali.

Leave a reply