NogometSlovenija

Čeferin: “Pod mizo” mi je bilo ponujeno 3,5 milijarde evrov”

Predsednik UEFA Alexander Čeferin je gostoval na HTV in ob tej priložnosti razkril, kako mu je uspelo strmoglaviti evropsko superligo.

“Vedel sem, da moram igrati čim bolj agresivno, ker moramo superligo odpovedati v 48 urah, sicer bi lahko imeli nekaj možnosti za uspeh. Prepričan sem bil, da se borimo za pravo stvar. To elitno tekmovanje bi pomenilo, da bi bilo vsaj 45 od 55 članov UEFA blizu bankrota. Ti ljudje so milijarderji, vsi jim govorijo, da nimajo realne slike. Vedel sem, da smo na robu, ali pa bomo padli ali podrli Super ligo. Bilo je vsega, tako groženj kot podpore. Teh 48 ur nisem spal, jedel in pil, a se je izplačalo,” je povedal Čeferin, ki je za superligo izvedel, ko je bil v družbi svojega tesnega sodelavca Zvonimirja Bobana.

“Skupaj sva šla v Švico, skupaj sva bila v avtu, ko se je to zgodilo. Od prvega trenutka je bil pozitiven. Še dobro, da nisem imel ob sebi nekoga, ki bi jokal in cvilil, kako bomo izgubili vse in da bo nogomet propadel. Rekel mi je: “Staviva na večerjo, da jih boš podrl v dveh dneh.” Tudi jaz stavim, a večerje še nisem plačal.”

Slovenec je razkril, kako so se nekateri voditelji klubov ponujali za sodelovanje.

“Nekateri klubi so me poklicali in rekli, da bodo vstopili v Super ligo, da bi bili naši prijatelji od znotraj in da bi nam dali informacije. Povedal sem jim, da bodo od jutri vsi moji sovražniki. To je vojna. Ko smo prižgali vžigalico, so skočili navijači, za njimi Boris Johnson, angleški premier, nato pa francoski predsednik Emanuel Macron. Zanimivo je, da je leta 2019 v mojo pisarno prišel e-mail navijača Tottenhama, ki je povedal, da je star 40 let, njegov oče pa je bil navijač Spursov 60 let in da proti Liverpoolu niso mogli dobiti vstopnic za finale lige prvakov. Poslal sem jima dve brezplačni vstopnici. Kasneje sta me poklicala, bila sta v prvi vrsti. Navijači razumejo, da je nogomet za vsakogar. Vsakdo mora imeti priložnost sanjati o zmagi v ligi prvakov.”

Čeferin je prepričan, da nihče ne bo pomislil na oblikovanje superlige ali podobnega tekmovanja.

“Ko je bilo vsega konec, sem prejel povabilo enega od ljudi, ki je lobiral za Super ligo. Rekel mi je, da bi nam lahko dali tri milijarde in pol evrov, da bi lahko ustanovili to tekmovanje. Rekel sem mu, da je nekdo nor, on ali jaz. Od takrat niso več klicali. Realno je, da smo glede tega vprašanja za deset let mirni,” je zaključil Čeferin.

Pustite komentar