Foto: TeamEmiratesUAE
Kolesarstvo

Cavendish postavil nov rekord, Pogačar v rumenem

Britanski kolesar Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Franciji in novi rekorder po številu etapnih zmag na Touru. Na trasi od Saint-Jean-de-Maurienna do Saint Vulbasa (177,4 km) je bil najboljši v sprintu. V skupnem seštevku še naprej, čeprav je skoraj trčil v prometni znak, vodi Tadej Pogačar.

Peti skupno je drugi slovenski zvezdnik Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe), ki zaostaja 1:14 minute in se je izognil težavam na cesti, ki jo je v drugem delu etape nekaj deset kilometrov močil tudi dež.

Današnja ravninska trasa z dvema lažjima klancema v drugi polovici etape je bila namenjena sprinterjem. Tudi zato dolgo ni prišlo do pobega. Ta se je vzpostavil šele po dobrih 30 km etape, a v njem ni bilo nevarnih kolesarjev ne za etapno zmago ne za skupni seštevek.

V njem je imel največ moči kar nekoliko presenetljivo Cavendish, ki se je mučil v prvih štirih etapah, ob drugi sprinterski priložnosti pa podrl rekord po številu etapnih zmag na Touru. Zdaj je sprinter z otoka Man, ki je ravno zaradi lova na rekord podaljšal kariero še za eno sezono, pri številki 35. Eno zmago manj ima legendarni Belgijec Eddy Merckx.

Leave a reply