Foto: Michał Krupa
Ostali športi

Anže Grmek 15. v Vojensu, Cierniak ubranil naslov prvaka

V petek, 15. septembra 2023 je tretjič letos SGP vikend odprla petkova dirka za SGP2 v Vojensu na Danskem. Na finalni dirki je tako kot na prejšnjih dveh nastopil Anže Grmek.

V konkurenci najboljših voznikov do 21 let na svetu in na težki stezi, se ni najbolje znašel in dirko končal na 15. mestu z osvojenimi štirimi točkami. Anže je povzel vtise po dirki v Vojensu: ˝Dirka v Vojensu se je začela solidno. Z dobrim štartom v prvi vožnji, kjer sem bil drugi, potem pa mi v naslednjih vožnjah nikakor ni uspelo narediti dobrega štarta in sem se moral prebijati od zadaj, kar pa je bilo na tej dirki praktično nemogoče, če tisti pred tabo ni naredil napake. Imel sem dobro hitrost, zato mi je žal, da tega nisem uspel izkoristiti. Z dirko seveda nisem zadovoljen, a bomo zato z ekipo delali še toliko bolj, da to popravimo.˝

Pred dirko je Poljak Mateusz Cierniak imel 10 točk prednosti v skupnem seštevku pred drugo uvrščenima Avstralcem Keynanem Rewem in Poljakom Bartlomiejom Kowalskem. Cierniak je tako za potrditev naslova potreboval le uvrstitev na prva tri mesta, v katerem izmed polfinalov. Nastopil je v prvem polfinalu, kjer mu je ob boku stal tudi najbližji zasledovalec Rew. Poljaka so tako v odločilnem trenutku izdali živci in je tako prehitro startal, za kar je bil diskvalificiran, posledično je to pomenilo, da je polfinale končal kot četrti in bo za potrditev naslova moral počakati na rezultat preostalih dveh voznikov. V ponovljenem prvem polfinalu je Rew po dobrem startu naredil napako in je tako polfinale končal na tretjem mestu in brez uvrstitve v finale. Tudi v drugem polfinalu je Kowalski osvojil le tretje mesto in tako se je lahko Mateusz Cierniak veselil ubranitve naslova v SGP 2. Na dirki je zmagal Damian Ratajczak, prav tako iz Poljske.

V skupnem seštevku so tako prva tri mesta osvojili Poljaki. Prvi je bil Mateusz Ciernika z 49 točkami, drugi Damian Ratajczak, ki je osvojil 45 točk in tretji Bartlomiej Kowalski z 42 točkami. Anže Grmek je zasedel skupno 18. mesto in osvojil 7 točk.

V soboto je sledila še dirka za SGP, kjer nismo imeli našega predstavnika. Zmagal je domačin Leon Madsen in tako poskrbel za neizmerno veselje petnajst tisoč glave množice. Drugi je bil Šved Fredrik Lindgren, ki je zaostanek za vodilnim Poljakom Zmarzlikom, ki ni nastopal zaradi diskvalifikaije, zmanjšal na 6 točk, tretji pa je bil Slovak Martin Vaculik.

Rezultat dirke:

1.     Damian Ratajczak POL
2.     Casper Henriksson ŠVE
3.     William Drejer DAN
4.     Francis Gusts LAT
5.     Bartlomiej Kowalski POL
6.     Keynan Rew AUS
7.     Philip Hellstrom Bangs ŠVE
8.     Mateusz Cierniak POL
9.     Nicolai Heiselberg DAN
10.  Mathias Pollestad NOR
11.  Bastian Pederen DAN
12.  Jesper Knudsen DAN
13.  Norick Blodorn NEM
14.  Petr Chlupac ČEŠ
15.  Anže Grmek SLO
16.  Esben Hjerrild DAN
17.  Emil Breum DAN
18.  Nazar Parnitskyi UKR

Leave a reply