KošarkaTujina

Ameriška košarkarica in dobitnica dveh zlatih olimpijskih kolajn, obsojena na devet let zapora!

Rusko sodišče je v četrtek ameriško košarkarico Brittney Griner obsodilo na devet let zapora, zaradi posedovanja in tihotapljenja mamil, potem ko je priznala krivdo, da je v Rusijo prinesla konopljo v posodah za elektronske cigarete.

Sodišče je v odločitvi, s katero jo je razglasilo za krivo, navedlo, da je 31-letna Grinerjeva, dvakratna dobitnica zlate olimpijske medalje in zvezdnica ženske nacionalne košarkarske lige (WNBA), zločin storila “namerno”, čeprav je v svojem nagovoru na sodišču dejala, da je šlo za “pošteno napako”.

Brittney Griner so aretirali februarja na moskovskem letališču Šeremetjevo, nekaj dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, potem ko so v njeni prtljagi našli konopljino olje v rezervoarjih za vape.

Ruski tožilec je zahteval devet let in pol zapora. Najvišja zagrožena kazen za to kaznivo dejanje je 10 let zapora. Tožilec je tudi zahteval, da se igralko obsodi na plačilo milijona rubljev (približno 16.000 evrov).

Njeno sojenje se je v zadnjih dneh pospešilo, ko se državi pogajata o izmenjavi zapornikov, v kateri bi igralka lahko sodelovala, pri čemer Washington trdi, da je pred kratkim dal ponudbo Moskvi.

“Nikoli nisem želela nikogar prizadeti,” je dejala Grinerjeva. “Nikoli nisem nameravala ogroziti ruskega prebivalstva. Nikoli nisem nameravala kršiti nobenih zakonov tukaj. Naredila sem pošteno napako in upam, da vaša sodba ne bo končala mojega življenja tukaj,” je dodala.

Vem, da vsi kar naprej govorijo o političnih pajdaših in politiki, a upam, da je to daleč od te sodne dvorane. Še enkrat želim povedati, da nisem imela namena kršiti ruskih zakonov. Nisem imela namena.”

Pustite komentar