Ostalo

23. september – Dan slovenskega športa

Danes je dan slovenskega športa, ki ga v Sloveniji kot praznik prvič obeležujemo. S tem se je Slovenija pridružila Indiji, Iranu, Maleziji, Katarju, Turčiji, Tajski in Japonski, ki imajo praznik športa.

Hkrati je danes tudi prvi dan evropskega tedna športa, ki bo v Sloveniji letos potekal šestič, in sicer do 30. septembra. Želja organizatorjev je, da bi bilo v tem tednu okrog 200.000 aktivnih udeležencev. Glavna prireditev bo danes ob 10. uri na Trgu republike, v Ljubljani.

Častni pokrovitelj praznika je predsednik Borut Pahor, ki je danes pripravil dan odprtih vrat v svojem kabinetu, dva dni nazaj pa je kot napoved dogodkov Slovenijo že obiskal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

OKS, nacionalne zveze, klubi in druge organizacije, ne le športne, bodo danes pripravili številne športne in rekreativne dogodke v državi. Povabljeni bodo vsi, od najmlajših v vrtcih do upokojencev, invalidi ter tudi zaposleni delavci. Tako bodo v Novem mestu 60. po vrsti pripravili igre zaposlenih, ki bodo nekaj časa delali, nato pa bodo imeli čas za športne dejavnosti. Pridružili se jim bodo tudi drugod.

“Pridružujemo se peščici držav, ki imajo praznik športa. Naš vzor je Japonska, ki ima dela prost dan, če je praznik med vikendom, pa je prost dan prvi naslednji ponedeljek. Letos si želimo, da bi v tednu športa sodelovalo 200.000 ljudi, lani jih je bilo prek 150.000. Udeležba je nagrada za sodelujoče, saj se gibanje investicija za prihodnje. Ko enkrat nekoga prepričaš, da je gibanje dobro za zdravje, je cilj dosežen,” je povedal podpredsednik OKS Janez Sodržnik.

Poslanci državnega zbora so 18. junija letos s 74 glasovi za in enim proti podprli nov praznik. Ta se bo od letos naprej obeleževal na dan, ko so športniki samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju prvič prejeli zlata olimpijska odličja.

Priborili so si jih veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Comments are closed.